200406739 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Business Week: Nokiaaei pidä aliarvioida

Julkaistu: 24.5.2004 19:45

Monet ovat jo valmiita kyseenalaistamaan sen, tuleeko Nokia koskaan yltämään enää samaan markkinaosuuteen ja liikevoittomarginaaliin, joka sillä oli vielä viime vuonna. Kun marginaalit ovat laskeneet, Nokiaa ei voi ehkä myöskään enää pitää kasvuosakkeena. Näin kirjoittaa amerikkalainen talouslehti Business Week ensi viikolla ilmestyvässä numerossaan.

Lehti muistuttaa kuitenkin, että Nokia on käynyt läpi vaikeita aikoja ennenkin ja selvinnyt niistä vahvempana kuin koskaan.

– Nokian aliarvioiminen olisi suuri virhe, Business Week toteaa.

Analyytikoiden arvioiden mukaan Nokia pitää markkinaosuutensa matkapuhelimissa yli 30 prosentissa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, lehti toteaa. Tähän se pysyy vertaansa vailla olevan tuotetuntemuksensa ja jakelukanaviensa avulla.

– Yhtiön vahva sisäänostovoima ja valmistusprosessi mahdollistavat sen, että se pystyy valmistamaan puhelimia tehokkaammin kuin aasialaisvalmistajat.

Business Weekin mukaan Nokian iso virhe on ollut se, että yhtiö on ollut myöhässä kokoontaitettavien niin sanottujen simpukkapuhelinten kanssa. Niiden myynnin odotetaan nousevan jo liki 40 prosenttiin tämän vuoden puhelinmyynnistä.

Nokia on liiketoiminnassaan nojautunut peruspuhelinten volyymituotantoon, mikä on pitänyt marginaalit korkealla. Kun valmistajat nyt siirtävät tuotantoa Aasiaan, jossa tuotantokustannukset ovat halvemmat, Nokia voi joutua laskemaan hintojaan, Business Week arvelee.

Enemmän huolta herättää lehden mukaan tunne siitä, että Nokia on johdonmukaisesti myöhässä uusien tekniikoiden lanseeraamisessa.

Myös koveneva kamppailu puhelinvalmistajien ja operaattoreiden välillä voi olla jatkossa haitallista Nokialle. Tässä kamppailussa operaattorit haluavat vaikuttaa puhelinmallien suunnitteluun, Business Week kirjoittaa.

Tuoreimmat osastosta