Virkamiesten voimannäyttö - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lucent maksaa kiltisti SEC:n sakot

Julkaistu: 18.5.2004 7:35

Telelaitevalmistaja Lucent Technologies lupasi myöhään maanantaina maksaa pörssivalvoja SEC:n sille eilen lätkäisemät 25 miljoonan dollarin sakot.

SEC (Securities and Exchange Commission) on tutkinut epäilyjä, joiden mukaan Lucent on tahallaan kirjannut 1,15 miljardin dollarin myyntitulot väärin perustein tilikirjoihinsa. Sakot SEC lätkäisi kypsyttyään Lucentin niskuroivaan asenteeseen ja siihen, ettei yhtiö avittanut liittovaltion tutkijoita näiden työssä tilinpitoepäselvyyksien setvimisessä.

SEC on haastanut Lucentin ja sen yhdeksän entistä ja nykyistä työntekijää oikeuteen kirjanpitosotkujen tiimoilta. Maanantaina kolme haastetuista henkilöistä selvitti asiansa SEC:n kanssa.

Tutkimukset alkoivat jo vuonna 2000, jolloin Lucent kirjasi etukäteen vielä toteutumattomia myyntejä tilikirjoihinsa. Tarkoituksena oli pehmustaa yhtiön roimasti heikentyneitä tunnuslukuja sijoittajien rauhoittamiseksi.

Nolo tapaus Patricia Russolle

Maanantai-iltana sakot maksamaan suostunut Lucent lupasi lisäksi, että tulevaisuudessa se välttää epärehellisiä menetelmiä.

Pääjohtaja Patricia Russon mukaan nyt on aika päättää tämä nolo kausi yhtiön historiassa ja keskittyä tuleviin bisneksiin.

Näin suuret sakot yhteistyökyvyttömyydestä viranomaisten kanssa ovat äärimmäisen harvinaisia jopa Yhdysvalloissa, Financial Times kirjoittaa.

SEC:n rangaistuksista vastaava johtaja Paul Berger sanoi tuoreeltaan, että Lucentin tapaus sopii esimerkiksi muillekin rötöksiä harjoittaneille yhtiöille siitä, että virkamiesten kanssa ei kannata leikkiä.

SEC tutkii edelleen monia telealan yhtiöitä väärinkäytöksistä. Suurennuslasin alla ovat muiden muassa teleyhtiöt Global Crossing ja Qwest Communications sekä kanadalainen laitevalmistaja Nortel Networks.