200405383 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lisää koronnousupaineita

Julkaistu: 14.5.2004 9:07

Yhdysvaltojen tilastot jatkavat korkopaineiden lietsomista. Tuottajahinnat nousivat huhtikuussa selvästi odotettua voimakkaammin, 3,7 prosenttia vuoden takaisesta ja 0,7 maaliskuusta. Energian hinnasta puhdistettujen tuottajahintojen nousu tosin jäi maltilliseen 1,5 prosenttiin vuodessa.

Deutsche Bankin mukaan tilastosta löytyi myös mielenkiintoinen yksityiskohta: perustuotteiden tuottajahinnat olivat jo kääntyneet laskuun, mutta jalostettujen tuotteiden hinta nousi, mikä vihjaa hinnannousupiikin olevan matkalla kohti jalostusketjun loppua, mutta jäävän väliaikaiseksi. Tämä vihjaa inflaatiopaineiden mahdollisesti olevan oletettua lievempiä ja tasoittavan pitkien korkojennousupaineita ajan mittaan. Huhtikuun luvuissa ei tosin näkynyt vielä öljyn hinnan nousun vaikutusta paljoakaan.

Vähittäiskauppatilastot puolestaan kertoivat yksityisen kulutuksen supistuneen huhtikuussa tammi-maaliskuun voimakkaan kasvun jälkeen, millä on merkitystä Yhdysvaltojen talouskasvun kestävyydelle. Työmarkkinoiden kohentuminen saattaa kuitenkin palauttaa kuluttajien ostohaluja myöhemmin keväällä.

Osakemarkkinoilla tilastot lisäsivät hermoilua, ja Yhdysvaltojen markkinoiden heilunta jatkui. Indeksit avasivat noususuuntaan, mutta suunta muuttui nopeasti ja Dow Jones päätyi 0,3 prosenttia miinukselle. S&P 500 laski hieman alle prosentin kymmenesosan, ja Nasdaq puolestaan pinnisti 0,02 prosentin nousuun. Tämän iltapäivän tilastoannista odotetaan selkeämpiä suuntaviittoja.

Aasiassa on ollut synkänlaista. Kiinan tämänaamuinen inflaatiotilasto kertoi hintojen nousun voimistuneen vauhdikkaimmaksi 7 vuoteen eli 3,8 prosenttiin. Maan keskuspankki on kiristänyt luottopolitiikkaa entisestään ja koronnosto-odotukset ovat voimistumassa.

Tämän seurauksena Korean Kospi-indeksi romahti neljä prosenttia maan terästeollisuuden vientinäkymien heikentymisen vuoksi. Japanissa Nikkei on laskenut 0,4 ja Topix 0,8 prosenttia sekä Kiinan että Yhdysvaltojen näkymien hermostuttamina, ja Hang Seng on laskenut 0,4 prosenttia. Eurooppa etsii suuntaa tämän päivän tilastoannista, luvassa on lukuja EU:n ja euroalueen kokonaistuotannosta ja talousnäkymistä.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto on noussut 2,56 prosentista 2,65 ja kymmenvuotinen 4,81 prosentista 4,87 prosenttiin tuottajahintojen hermostuttamina. Kymmenvuotisen lainatuoton maltillisen lainen nousu saattaa kertoa Japanista nollakorolla lainatun pääoman voimistuvasta virrasta amerikkalaisobligaatioihin: ainakin jenin kurssikehitys vihjaa tällaisesta. Saksan kaksivuotinen tuotto nousi eilen 2,55 prosentista 2,6 ja kymmenvuotinen 4,3 prosentista 4,35 prosenttiin. Rahamarkkinoilla kaikkein lyhimpien talletusten tuotot ovat laskeneet jälleen aavistuksen.

Valuuttamarkkinoilla dollari ponkaisi eilen 113 jenistä 114,5 jeniin ja euro palasi 1,19 dollarista 1,18 dollariin. Samalla yhteisvaluutta vaihteli 135 ja 135,5 jenin välillä. Valuuttamarkkinoilta on puuttunut selkeä suunta, johon Yhdysvaltojen inflaatio- ja teollisuustuotantoluvuista toivotaan vihjeitä.

Tilastokalenterissa on tänään tietoja Espanjan ja Italian huhtikuun inflaatiosta, mikä yhdessä Saksan ja Ranskan jo aikaisemmin kerrottujen tietojen kanssa antaa yli 80 prosenttia euroalueen inflaatiovauhdista.

Päähuomio kohdistuu kuitenkin euroalueen ja EU:n tammi-maaliskuun kokonaistuotantoon joka todennäköisesti ylittää odotukset Saksan ja Ranskan odotettua voimakkaamman kasvun kannattamana. EU:n komissio antaa myös ennusteensa kahden seuraavan vuosineljänneksen kehityksestä. Suomen kokonaistuotannon yllättävän voimakas kasvu heijastaa trendiä, vaikka elektroniikkateollisuuden voimakas vaihtelu tekeekin kokonaistuotantoluvuista varsin epävarkaita.

Yhdysvalloista on luvassa huhtikuun kuluttajahinta- ja pohjahintainflaatiot. Kuluttajahintojen nousun ennakoidaan kiihtyneen maaliskuun 1,7 prosentista 2,4 prosenttiin ja ja pohjahintojen 1,6 prosentista 1,7 prosenttiin. Varsinkin kuluttajahintojennousu lisää todennäköisesti korkojen nousupaineita.

Inflaatiolukujen lisäksi luvassa on huhtikuun teollisuustuotanto ja kapasiteetin käyttöaste, jotka kertovat suoraa tietoa Yhdysvaltojen teollisuuden hartaasti toivotun elpymisen edistymisestä. Tilastoannin lopettaa Michiganin yliopiston alustava kuluttajaluottamusindeksi toukokuulta, joka antaa ennakkotietoja toukokuun talouskehityksen suunnasta.

Tuoreimmat osastosta