200406317 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkohermoilu jatkuu

Julkaistu: 11.5.2004 9:09

Yhdysvalloista perjantaina alkanut pitkien kokojen nousunykäys ja sen aiheuttama hermoilu osakemarkkinoilla jatkoi eilen kierrostaan maailman ympäri. Muuten talousuutiset olivat niukanlaisia.

Tärkein tapahtuma oli Saudi Arabian antama lausunto, joka käänsi raakaöljyn hinnan vaihteeksi laskusuuntaan ainakin päiväksi. Irakin miehityksen jatkuvat ongelmat ja Tshetshenian tilanteen ajautuminen takaisin kohti kaaosta pahentavat öljymarkkinoiden huolia. Vaikka Saudi-Arabia olisikin valmis lisäämään omaa tuotantoaan hintojen kurissa pitämiseksi, ei ole mitenkään varmaa, että se pystyy lisäämään toimituksiaan kylliksi mikäli häiriöt öljyntuotantoalueilla jatkuvat. Mikäli viime viikkoina virinneet pelot terrori-iskusta Saudi-Arabian öljyntuotantoon toteutuvat, hinta nousee taas jyrkästi ja merkitsee pahenevia ongelmia maailmantalouteen.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen pääindeksit laskivat reilun prosentin jokainen. Aasiassa Nikkei on laskenut 0,2 prosenttia vientiyritysten kurssien kärsiessä Yhdysvaltojen korkomarkkinoiden epävarmuudesta. Sen sijaan enemmän kotimarkkinayrityksiin painottuva Topix on vahvistunut puoli prosenttia, tuore tilasto kertoi Japanin kotitalouksien kulutuksen jatkaneen kasvuaan. Hang Seng on heikentynyt 0,2 prosenttia ja Kospi vahvistunut saan verran, Kospia nosti muun muassa Samsungin matkapuhelinkaupan odotusten voimistuminen.

Euroopassa jatketaan korkokehityksen seuraamista, ja oman lisänsä kaupankäyntiin tuovat Ranskan teollisuustuotannon maaliskuun kehitys ja OECD:n talouskatsaus.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto on pysynyt 2,6 prosentissa ja kymmenvuotinen noussut 4,75 prosentista 4,8 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen nousi eilen 2,55 prosentista 2,57 prosenttiin ja kymmenvuotinen kellui 4,30 prosentin ympärillä. Lyhimmissä rahamarkkinakoroissa on ollut pientä laskusuuntausta mutta yleistilanne kertoo edelleen, että korkojen ennakoidaan säilyvän ennallaan ainakin ensi syksyyn.

Valuuttamarkkinoilla dollari on noussut eilisaamun 112 jenistä 114 jenin kautta 113,5 jeniin ja euro 133 jenistä 135 jenin kautta 134,5 jeniin. Euro on säilynyt vakaasti 1,185 dollarin ympärillä.

Jenin heikentyminen vihjaa siitä, että kasvava joukko sijoittajia pyrkii hyötymään Japanin korkojen nollatasosta ja lainaa jenejä jotka sijoittaa dollari- tai euromääräisiin talletuksiin. Japanin keskuspankin ei uskota muuttavan nollakorkopolitiikkaansa vielä vähään aikaan.

Kruunu on ottanut jonkin verran takapakkia korkoepävarmuuden vuoksi, euron arvo on noussut eilisen 9,08 kruunusta 9,20 kruunun tuntumaan.

Päivä on tilastomielessä köyhä. Yhdysvalloista on lukuja luvassa vasta huomenna, ja euroalueen tärkein tieto kertoo Ranskan maaliskuun teollisuustuotannon. Lisäksi saadaan Saksan maaliskuun kauppa- ja vaihtotaseet. OECD:n taloudellisesta katsauksesta haetaan suuntaa laajentuneen EU:n talouskehitystä koskeviin odotuksiin ja mahdollisesti viitteitä EKP:n rahapoliittisesta linjasta.

Tuoreimmat osastosta