200403298 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortum hyökkää Pohjolan sähkökaupassa ohi Vattenfallin

Julkaistu: 10.5.2004 20:07

Yhtiö on valmis korottamaan tarjoustaan, jos velkaiselle Hafslundille löytyy kilpaileva ostajaehdokas

Fortum pääsi eilen aamulla sopimukseen Oslon kaupunginhallituksen kanssa sähköyhtiö Hafslundin kaupasta. Jos Oslon kaupunginvaltuusto siunaa sopimuksen kahden viikon päästä, Oslo myy 53,7 prosentin osuutensa Norjan suurimmasta sähkön vähittäismyyjästä.

Ennestään 34 prosenttia Hafslundista omistava Fortum maksaa Oslon osakkeista 660 miljoonaa euroa ja ottaa kontolleen 1,4 miljardia euroa ylivelkaisen Hafslundin lainoja. Fortumin ja Oslon sopimus jättää takaportin auki kilpaileville ostotarjouksille. Jos korkeampi tarjous tulee, voi Fortumkin vielä korottaa omaa hintaansa.

– Sitä ei ole poissuljettu, sanoi eilen Helsingin-tiedotustilaisuudessa Fortumin sähkötoimialasta vastaava johtaja Tapio Kuula.

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius oli eilen tiedottamassa kaupasta Oslossa norjalaisille, jotka ovat perinteisesti suhtautuneet vihamielisesti ulkomaisiin yritysostajiin. Suomen-tilaisuuteen Lilius osallistui nauhoitetulla videopuheella.

Suomen-tiedotustilaisuudessa johtajat kieltäytyivät arvioimasta sitä, mikä on kääntänyt norjalaispoliitikot myynnin kannalle. Esimerkiksi viime syksyn kunnallisvaalit eivät Oslossa muuttaneet merkittävästi voimasuhteita.

Vattenfall jää toiseksi

Hafslundin osto toteuttaisi onnistuessaan useita Fortumin tavoitteita. Pohjolan ja sen lähialueet kotimarkkinoikseen julistanut yhtiö on pitkään himoinnut kunnon asemaa Norjassa. Hafslundin osto tekisi Fortumista kertaheitolla sähkön vähittäismyynnin kiistattoman markkinajohtajan Norjassa noin 700 000 asiakkaalla.

Markkinaosuus asiakkaista kohoaisi jopa 23 prosenttiin, siis korkeammalle kuin Fortumin markkinaosuus Suomen tai Ruotsin sähkönmyynnissä. Molemmissa Fortumin markkinaosuus on vielä alle 20 prosenttia, joskin EON Finlandin eli Espoon Sähkön ostamalla Fortum lähestyy 20 prosentin osuutta. Ruotsissa Fortumin Birkalla on noin 15 prosenttia sähköasiakkaista.

Koko Pohjoismaisella markkinalla kauppa tekisi Fortumista selvästi suurimman sähkön vähittäismyyjän ja siirtäjän, kun mittarina käytetään asiakasmäärää. Sähkön tuottajana Vattenfall pysyy yhä selkeästi Pohjolan suurimpana, vaikka Hafslundin mukana Fortumille onkin tulossa myös vajaan kolmen terawattitunnin vuosituotannon verran vesivoimaa.

Kilpailuviranomaisista Fortum ei ole kovin huolissaan.

– Näillä markkinaosuuksilla on vaikea nähdä, että tämä olisi pohjoismaisilla markkinoilla markkinaoikeudellinen kysymys, arvioi Tapio Kuula.

Vesivoima vaatii poikkeusluvan

Vesivoiman enemmistöomistaminen on Norjan nykylakien mukaan ulkomaalaisilta kiellettyä. Lakimuutos on vireillä, mutta se ei Fortumin hätään ehdi. Niinpä yhtiö hakee poikkeuslupaa vesivoiman omistamiseen. Jos lupaa ei heru, varasuunnitelman mukaan Oslon kaupunki jää omistajaksi vesivoimayhtiöön, mutta Fortum ostaa Hafslundista kaiken muun.

Vaikka vesivoima on arvokasta, se ei ole tärkein syy Hafslundin havitteluun. Tärkeämpiä ovat asiakkaat ja vakaa verkkotoiminta. Jos Fortum saa Hafslundin, sillä on yhtenäistä jakelualuetta Ruotsin ja Norjan rajan molemmin puolin, mikä mahdollistaa synergioita esimerkiksi kunnossapitotöissä. Fortum laskee näiden arvoksi 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Tapio Kuulan mukaan Fortum pystyisi esimerkiksi siirtämään nopeasti korjausmiehiä Norjasta Ruotsiin tai päinvastoin, jos kovaa arvostelua Ruotsissa herättäneet myrskyvahingot toistuisivat.

Tuoreimmat osastosta