200405687 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Budjetointityökalut uivat nettipankkeihin

Julkaistu: 5.5.2004 16:35

Oman taseen hallintaa

Nettipankkien uusin porkkana asiakkaiden houkuttelemiseksi on budjetointityökalu, jolla kuluttaja voi seurata tulojen ja menojen kehitystä.

Tuorein työkalun tarjoaja on Osuuspankki, joka tuo kuun lopussa markkinoille talouden seurantaan tarkoitetun palvelun. Nettipankin asiakas voi tuotetasolle asti lajitella tilitapahtumia ja seurata tulo- ja menovirtaa. Syksyllä palveluun tulevat saldo- ja budjettikehitystä kuvaavat graafit.

Osuuspankkia innosti ohjelman tuotekehittelyyn asia-kastutkimus, jossa puolet pankin 800 000 verkkoasiakkaasta kertoi kaipaavansa taseiden hallintaan tarkoitettua työkalua.

”Kulujen seuraaminen on ollut excel-taulukon pyörittelyä tai kuittipinon pläräämistä”, verkkopalvelujohtaja Mikko Hyttinen näkee asiakkaan tuskan.

Oman taseen hallinnasta on tullut kuluttajille entistä vaikeampi yhtälö, kun tulot, velat ja varallisuus kasvavat yhtä aikaa. Osuuspankin mukaan suomalaisten ostovoima on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa lähes 80 miljardiin euroon ja velkapotti paisunut lähes 60 miljardiin euroon.

”Ruotsalaistennaputtelua”

Budjetointityökalun pioneeri on Suomessa Ålandsbanken, joka toi palvelun valikoimiinsa puolitoista vuotta sitten. Palvelu on Ålandsbankenissa ilmainen, kun taas Osuuspankki veloittaa palvelusta 1,2 euroa kuukaudessa.

Maan ensimmäisestä asiakkaan ja pankin yhteiskäyttöliittymästä ottaa kunnian Sampo-pankki, joka vuosi sitten alkoi tarjota henkilökohtaista talousarvio-palvelua. Ohjelman on hankkinut 40000 asiakasta.

”Ruotsalaisten tulojen ja menojen naputtelua”, Sammon kuluttajapuolen johtaja Rami Tättilä tuhahtaa budjetointityökaluille.

Sammon Talousarvio-ohjelmassa tulot ja menot ovat viisi prosenttia kokonaisuudesta. Ohjelmaan kuuluu henkilökohtainen neuvonta. Asiakas käy aina palveluneuvojan kanssa läpi taloudellista tilaansa ja arvioi tulevaisuutta. Asiakas voi esimerkiksi laskea asuntolainan rahoitukseen erilaisia vaihtoehtoja ja arvioida tulevaa korkokehitystä.

”EU-direktiivit ovat tiukentamassa verkkoasiointia niin, ettei sijoituspäätöksiä voi tehdä ilman asiantuntijaa.”

Tuoreimmat osastosta