200402449 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanilaisautoillatyytyväisimmätomistajat

Julkaistu: 29.4.2004 16:42

Skoda ja BMW sijoittuvat eurooppalaisista parhaiten brittitutkimuksessa

Pikkunäppärän Honda Jazzin ja ylellisen Lexuksen omistajat ovat autoihinsa kaikkein tyytyväisimpiä. Kyselytutkimus Britannian autoilijoiden keskuudessa nosti niiden kummankin asiakastyytyväisyysindeksin yli 88 prosenttiin. Eurooppalaisista malleista vain Skoda Octavia pääsee lähelle niiden tyytyväisyyslukuja.

Brittiläinen tutkimuslaitos JD Power selvitti What Car? -lehden kanssa kaikkiaan 120 eri automallin omistajien mielipiteitä ajokistaan. Kyselyyn vastasi yli 23 000 autoilijaa, jotka ajoivat vuoden syyskuun 2001 ja elokuun 2002 välillä käyttöönotetuilla kulkupeleillä. Ajokilometrejä keskimääräiselle käyttäjälle oli tutkimushetkeen mennessä kertynyt yli 30 000.

JD Power tekee tästä vuosittaisesta aineistosta asiakastyytyväisyysindeksin, jonka keskiarvo asettui tänä vuonna 79,7 prosenttiin. Sen alapuolelle jäivät muun muassa saksalaiset Volkswagen ja Mercedes, ranskalaiset Peugeot, Citroen ja Renault, brittiläiset Land Rover ja MG Rover, italialaiset Alfa Romeo ja Fiat sekä Volkswagenin omistama Seat.

VW-yhtymään kuuluvat myös selvityksessä parhaiten menestynyt eurooppalaisvalmistaja Skoda sekä varsin kohtuullisiin tuloksiin päätynyt Audi. Kymmenen parhaan merkin listalle pääsivät myös BMW ja Volvo.

Muuten tutkimus onkin silkkaa japanilaisjuhlaa. Yksikään keskiarvon alapuolella olevista automerkeistä ei ole japanilainen. Eurooppalaisten lisäksi häntäpäästä löytyy korealaisia ja amerikkalaisia autoja. Kymmenen kärkimerkin joukossa japanilaisia sen sijaan on kuusi.

Pienten kaupunkiautojen sarjassa kolmen kärkijoukkoon kuuluivat Honda Jazz, Toyota Yaris ja Skoda Fabia. Näissä malleissa ei omistajien mukaan mikään mene koskaan vikaan. Ajokokemuskin on miellyttävä, eivätkä käyttökustannukset ole päätä huimaavia.

Mazda 323, Toyota Corolla, Honda Civic ja Ford Focus ovat pidetyimmät pienet perheautot. Suomen myydyintä automallia Corollaa brittiautoilijat kiittelevät alhaisista käyttökustannuksista ja toimivasta huoltoverkostosta.

VW Golf jää tässä luokassa 11:nneksi. Ajokokemus ja auton suorituskyky ovat kiitettäviä eikä vikojakaan ole liiemmälti, mutta palveluissa on runsaasti parantamisen varaa.

Isojen perheautojen kärkeen kirii Skoda Octavia, jota seuraavat Mazda 626, Honda Accord ja Toyota Avensis. Viidentenä listalla oleva Volvo S40/V40 on parantanut sijoitustaan vuoden sisällä. Etenkin luotettavuus on kohentunut.

Kaikkein reippaimmin sijoitustaan kohensi Ford Mondeo, joka nousi jo 50 parhaimman mallin joukkoon eli selvästi keskiarvon yläpuolelle. Vuosien 2001 ja 2002 mallit ovat edeltäjiään luotettavampia.

Yritysjohdon suosimista autoista Lexuksen ja BMW 5 -sarjan omistajat arvostavat ajokkejaan viiden tähden edestä.

Tutkimus antoi autoille yhdestä viiteen tähteä asiakastyytyväisyyden mukaan. Lähes puolet autoista sai kolme tähteä, yhdeksän ylsi viiteen tähteen ja 11 jäi yhteen tähteen. Näihin peränpitäjiin kuuluvat mm. Fiatin mallit Bravo, Brava ja Stilo, Renault’n Espace ja Laguna sekä Peugeot 306.

Automerkeistä heikoimmin menestyivät Alfa Romeo, Land Rover, Kia, Peugeot ja Fiat.

Tuoreimmat osastosta