200403019 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hengähdystauko loppuviikon tilastoja odoteltaessa

Julkaistu: 27.4.2004 8:56

Markkinat viettivät eilen hiljaista päivää. Yhdysvaltojen asuntokaupan tilastot vahvistivat aikaisemmista tilastoista saatua kuvaa voimakkaasti kiihtyvästä talouskasvusta, ja vahvistivat odotuksia korkotason noususuunnasta. Ne eivät kuitenkaan tuoneet tilanteeseen mitään uutta.

Saksan eilen julkistama odotettua voimakkaampi IFO-indikaattori katkaisi euron luisun ja vahvisti odotuksia korkotason nousukäänteestä joskus loppusyksyllä. Markkinoiden liikkeet jäivät kuitenkin vähäisiksi.

Yhdysvaltojen torstaina julkistamasta kokonaistuotantotilastosta toivotaan selkeämpiä vihjeitä kehityksen suunnasta. Korkotason nousu on jo alkanut hermostuttaa osakemarkkinoitakin ja pitänyt kurssimuutokset niukkoina hyvistä tuloksista huolimatta.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit ottivat maltillista takapakkia koronnostohuolien hillitessä yhtiöiden tulosodotuksia. Dow Jones laski 0,3 ja S&P 500 0,4 prosenttia Nasdaqin painuessa 0,6 prosenttia.

Aasiassa Nikkei on heikentynyt 0,8 ja Topix 0,5 prosenttia koronnosto-odotusten jarruttaessa vientialojen odotuksia yhdessä vahvistuneen jenin kanssa. Japanin pankkien luottotappioista on tänään luvassa laajempi selvitys, joka osaltaan hermostutti niiden kursseja. Hang Seng on noussut 0,8 ja Kospi laskenut 0,2 prosenttia hiljaisessa kaupankäynnissä.

Euroopan markkinoilla suuntaa haetaan tulosuutisista ja ennen kaikkea korkoja koskevista lausunnoista.

Korkomarkkinoilla liikkeet jäivät niukoiksi. Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto laski 2,24 prosentista 2,21 ja kymmenvuotinen 4,46 prosentista 4,43 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen kävi 2,48 prosentissa ja kymmenvuotinen 4,21 prosentissa enne kuin palasivat lähtötasoilleen, 2,44 ja 4,18 prosenttiin.

Euroalueen rahamarkkinakorot ovat pysyneet kahden prosentin tuntumassa, mutta korkotermiinit varautuvat ohjauskoron nostoon lähimmän puolen vuoden aikana. Euron tarjoama turvasatama on kuitenkin edelleen arvossaan.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 109 jenistä 108,5 jenin tuntumaan ja euro vahvistunut 1,18 dollarista 1,185 dollariin. Samalla euron arvo on vaihdellut 129 ja 129,5 jenin välillä. Valuuttamarkkinatkin odottavat torstain kokonaistuotantotilastoa ja pitävät silmällä Irakin tapahtumia: terrori-iskut ja uutiset siitä, että Yhdysvallat harkitsee lisäjoukkojen lähettämistä Irakiin lisäävät dollarin epävarmuutta.

Päivän tilastoanti on kohtalaisen runsas: euroalueelta saadaan Ranskan kokonaistuotanto, tietoja Espanjan työttömyydestä ja helmikuun vaihtotase. Yhdysvalloista on luvassa kaksi kuluttajaluottamustilastoa ja tieto asuntolainahakemusten määrän kehityksestä. Matala korkotaso todennäköisesti ylläpitää lainahakemusten määrää ja lisää siten osaltaan korkotason nousun Yhdysvaltojen tasapainoiselle talouskehitykselle aiheuttamia riskejä.

Tuoreimmat osastosta