Kankaan näkemisentaito

Julkaistu:

Henkilö: Tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen kutoo kangasta Punavuoressa ja Pariisissa. Kankaista tulee liinoja, tyynyjä ja laukkuja, joista moni pääsee japanilaiseen kainaloon.
Johanna Gullichsenin kankaat tuovat mieleen kuvia vanhoista suomalaisista kapioista ja komeista kattaustekstiileistä. Isoja pakkoja arvokkaasti valkoista ja sinistä, valkoista ja viininpunaista, suoraviivaista ja vähän ankaraakin. Hienot kuosit eivät pyytele anteeksi eivätkä vähättele itseään, päätyivätpä ne sitten sohvanpäällisiksi tai laukuiksi.

– Kangasta opin kutomaan Porvoossa, kotiteollisuusopistossa. Sitä ennen opiskelin yliopistolla taidehistoriaa, kirjallisuutta ja ranskaa ja Taideteollisessa iltalinjalla taideaineita. Vuoden olin puuseppäkoulussakin. Töitä olen aina tehnyt paljon, poiminut tietoa eri paikoista. Joskus tuntuu, että olisi ollut helpompaa, jos olisin malttanut hankkia kaiken tiedon yhdestä paikasta.

Gullichsen istahtaa kuvattavaksi kangaspuiden ääreen ja kiristää samalla tottuneesti loimen.

– Suunnittelen kankaat ja teen mallit tässä kangaspuiden ääressä, luon loimen ja mietin tekniikan. Minulla on selkeä tyyli, kyllä nämä kankaat tunnistaa hyvin kaikkialla.

Kangaspuut ovat Fredantorin kulmalla. Puolitoista vuotta sitten liike siirtyi sinne Vuorimiehenkadulta.

– Vuorimiehenkadun liike oli enemmän työhuone. Kudoin siellä kangasta. Japanilaiset turistit tulivat sinne pienet kartat käsissään ja ihmettelivät. Kutominen oli heistä niin eksoottista. Tänne asiakkaat löytävät paremmin, ja tämä on tunnelmaltaan samanlainen Pariisin liikkeeni kanssa.

Reilut kuusi vuotta sitten Pariisista tuli Johanna Gullichsenin toinen kotikaupunki.

– Pariisi on kovaa työtä. Kaikki varoittivat ja sanoivat, että olen ihan hullu, enkä voisi onnistua siellä. Onneksi en silti edes aavistanut, miten vaikeaa se olisi.

Pieni liike löysi paikkansa Montparnassen ja St. Germainen väliltä. Liikkeessä on kankaiden lisäksi myynnissä suomalaisten käsityöläisten ja suunnittelijoiden lasi-, puu- ja keramiikkatöitä. Kerran vuodessa on vaihtuva näyttely, viimeksi esillä oli Camilla Mobergin lasitöitä.

– Ei minun kankaitani mielletä kovin suomalaisiksi, ehkä mieluummin skandinaavisiksi. Eikä tämä mitenkään erityisen suomalaista ole. Kankaankudonnassa kaikilla on samat välineet, materiaalit ja rajoitukset. Kun samojen ehtojen sisällä tehdään töitä, päädytään samankaltaisiin tuloksiin, kudottiin kangasta sitten Tunisiassa tai Suomessa.

Kaikki Gullichsenin kankaat kudotaan Suomessa, viidessä eri kutomossa. Vain joitakin erikoistöitä tehdään käsin liikkeessä. Somerolla on luotto-ompelija, Inga Kalin, joka ompelee tyynyt, laukut ja muut tuotteet. Kiireaikana ompelukone hyrrää useammassakin somerolaistaloudessa.

Iso lohko Gullichsenin viennistä menee Japaniin, peräti 80 prosenttia. Tekijä ei suostu ottamaan kunniaa siitä itselleen. Suurempi kiitos kuuluu kuulemma japanilaisille ostajille, jotka ovat oivaltaneet, että kuosit ja tuotteet voisivat kiinnostaa heidän asiakkaitaan.

– Minun tuotteeni eivät ole helppoja. Kuitenkin minusta tuntuu, että ne avautuvat japanilaisille helpommin. En tiedä miksi, mutta näin on.

Yhteistyö japanilaisten kanssa alkoi jo 1997 Helsingissä Artekissa olleesta näyttelystä. Ostajat innostuivat kankaista niin, että etsivät Gullichsenin käsiinsä Pariisista.

Japanilaisten monipolvinen kaupantekotapa on vuosien varrella auennut Gullichsenille.

– Ensin he tilasivat vähän. Katsoivat, että laatu pysyy samana, toimitusajat pitävät ja kaikki toimii kuten on sovittu. Kun luottamus kasvoi, kasvoivat myös tilausmäärät. Nyt kun ajat ovat Japanissa huonot, he tilaavat edelleen sen verran, että yhteistyö säilyy. Olen oppinut kulttuuriset käytännöt vuosien varrella, se on helpottanut kaupantekoa.

Yhteistyö on kuitenkin ollut antoisaa: sisustustavaroiden ja laukkujen lisäksi Gullichsen on saanut suunnitella kaikenlaista erikoista, omia kuoseja, kylpytakkeja ja käsinkudottuja rottinkilaukkuja.

Kankuria naurattaa.

– Minulle on kerrottu, että Kobessa on viisikymmentä metriä pitkä katu, jossa useassa pikkuliikkeessä on minun tuotteitani myynnissä. On se aika hauskaa!

Yrittäjä Johanna Gullichsen matkustaa kahden maan välillä, Ranskaan, Suomeen ja takaisin. Kangaspuut ovat molemmissa maissa, kuten koditkin. Työtä on tehty kohta seitsemän vuotta, asiakkaat ovat löytäneet liikkeet ja kankaatkin saaneet sopivasti huomiota kansainvälisissä muoti- ja muotoilulehdissäkin.

– Sisua täytyy olla, kestää aikansa saada oma paikkansa. Minä en valita, koska minulla on töitä ja pärjään. Tämä on nyt sitä, mitä minä teen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  2. 2

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  3. 3

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  4. 4

   Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista on jo ylitarjontaa

  5. 5

   Kommentti: Veikkaus valitsee hyväntekeväisyyden sijaan rahan

  6. 6

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  7. 7

   MobilePay sai uuden kumppanipankin Suomessa

  8. 8

   Jyllands-Posten: Tanskan viranomaiset haluavat Nordean oikeuteen rahanpesutapauksesta

  9. 9

   Oma Säästöpankki: Tulos paranee selvästi edellisvuodesta

  10. 10

   Havainnekuva: Merenkurkun liikenteeseen rakennetaan uusi matkustaja-autolautta – tilaa 800 matkustajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  2. 2

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  3. 3

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  4. 4

   MOT: Suomi maksaa työttömien valmennuksista 26 miljoonaa – kursseilla annetaan elämänohjeita

  5. 5

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  6. 6

   Näin sähkön hinta lähti omille teilleen – käyrä näyttää hurjan nousun

  7. 7

   Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – jopa 400 voi joutua irtisanotuiksi

  8. 8

   Havainnekuva: Merenkurkun liikenteeseen rakennetaan uusi matkustaja-autolautta – tilaa 800 matkustajalle

  9. 9

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  10. 10

   EU kieltää muoviset kertakäyttömukit – synnyttää miljoonabisneksen Kotkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  2. 2

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  5. 5

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  9. 9

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  10. 10

   Katariina, 47, myi puutalokotinsa ja muutti vuokralle pieneen yksiöön – ”Olin asunut lähinnä keittiössä ja makuuhuoneessa”

  11. Näytä lisää