2004013067 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uudet EU-maat ovat leikanneet rajusti yritysverotusta

Julkaistu: 20.4.2004 19:56

Saksa ja Ruotsi syyttävät uusia jäsenmaita haitallisen verokilpailun lietsonnasta

Uudet EU-maat ovat parantaneet aivan jäsenyyden aattona houkuttelevuuttaan länsimaisten yritysten sijoituspaikkoina suurilla veroalennuksilla.

Yritysvoittojen veroaste on pudonnut kansainvälisen KPMG Groupin tuoreen tutkimuksen mukaan uusissa jäsenmaissa alkuvuodesta alle 20:n prosentin, kun nykyisissä jäsenmaissa yritysvoittojen veroaste on keskimäärin 31 prosenttia.

Eniten yritysverotusta ovat keventäneet Slovakia ja Puola, jotka molemmat pudottivat veroasteensa 19 prosenttiin vuoden alussa. Slovakiassa yritysveroaste keveni kuusi ja Puolassa peräti kahdeksan prosenttiyksikköä.

T?ekit ovat myös aloittaneet tänä vuonna yritysverotuksen keventämistalkoot. Veroaste putoaa asteittain nykyisestä 31 prosentista 24 prosenttiin vuonna 2006.

Unkarissa yritysverotus on laskenut jo monta vuotta peräjälkeen: tänä vuonna se tippui jo 16 prosenttiin.

Baltian maat ovat olleet pitkään Suomen kiusaksi yritysveroparatiiseja. Liettua ja Latvia perivät yritysten voitoista veroa vain 15 prosenttia. Virossa veroaste on 26 prosenttia. Toisaalta jos yritys sijoittaa voittonsa uudelleen maahan, se ei maksa veroa lainkaan.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ruotsin pääministeri Göran Persson ovat hermostuneita uusien jäsenmaiden veroleikkauksiin. He syyttävät maita epäterveen verokilpailun lietsomisesta.

EU:n suuret nettomaksajat pelkäävät, että uusilla jäsenmailla ei ole varaa maksaa omaa osuuttaan suurista EU:n infrastruktuurihankkeista, joilla parannetaan muun muassa maiden tie- ja televerkkoja.

Suuryritykset tarttuneetverohoukutuksiin

Saksalaisten ja ruotsalaisten moitteet ovat ymmärrettäviä, sillä valtava määrä suuryrityksiä on siirtänyt tai siirtämässä toimintojaan vanhoista EU-maista uusiin jäsenmaihin. Yritykset perustelevat investointejaan alhaisen palkkatason lisäksi matalalla verotuksella.

Saksalainen Siemens on luvannut siirtää Itä-Eurooppaan lähivuosina yli 10 000 työpaikkaa. Lufthansa puolestaan aikoo siirtää Puolaan valtaosan kirjanpidostaan ja ostoistaan.

Saksalainen autoteollisuus on jo pitkään siirtänyt tuotantoaan Keski- ja Itä-Eurooppaan. Esimerkiksi Volkswagenin tuotannosta jo 13 prosenttia syntyy siellä.

Ruotsalainen Electrolux on ilmoittanut sulkevansa Västervikin tehtaan, joka työllistää yli 500 henkeä. Yhtiö siirtää tehtaan toiminnot Unkariin, jossa tuotantokustannukset ovat matalammat.

Hollanti menettää tuhansia työpaikkoja lähivuosina, koska Philips on luvannut sijoittaa tuotantoaan Itä-Eurooppaan ja Aasiaan. Teollisuus ei pysy enää edes Portugalissa, joka on ollut tähän saakka EU:n halpatuotantomaa.

Maailman suurimpiin kenkätehtaisiin kuuluva Clarks päätti viime vuonna sulkea Pohjois-Portugalissa sijaitsevan tehtaansa ja siirtää tuotantonsa Romaniaan. Lähes 600 portugalilaista menettää näin työpaikkansa.

Tuoreimmat osastosta