200404899 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hengähdystauko

Julkaistu: 16.4.2004 8:52

Markkinat pitivät hengähdystauon ja odottivat uusia vinkkejä kehityksen suunnasta. Yhdysvaltojen työttömiksi ilmoittautuneiden määrä ylitti yllättäen odotukset, mikä on saattanut johtua pääsiäisen aiheuttamista tilapäistekijöistä, mutta olla myös vihje siitä, että työmarkkinoiden maaliskuun rynnistys parempaan jää kertaluonteiseksi, eikä siis tuo vielä kestävää perustaa Yhdysvaltojen talouskasvun toipumiselle.

Kaksi teollisuuden toiminnan indikaattoria puolestaan vihjaili ennakoitua voimakkaammasta kasvusta New Yorkin ja Philadelphian alueilla, mikä oli omiaan sotkemaan tilannearvioita. Irakissakin on ollut rauhallista, ja markkinoilla valmistaudutaan viikonloppuun melko rauhallisissa tunnelmissa.

Osakemarkkinoilla yhdysvaltojen teollisuusindeksit nousivat hieman, Dow Jones 0,2 ja S&P 500 0,1 prosenttia. Nasdaq sitävastoin painui 1,1 prosenttia eräiden sinänsä vahvojen tulosilmoitusten jäätyä pettymyksiksi sijoittajille: elektroniikka- ja puolijohdealan yritysten odotukset ovat olleet toivottua heikompia.

Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,4 ja Topix 0,2 prosenttia heikentyneen jenin vauhdittaessa vientialoja. Hang Seng on laskenut 0,1 prosenttia ja Kospi sukeltanut kaksi prosenttia ottaessaan kiinni eilisen vapaapäivän liikettä. Euroopassa odotellaan lähinnä viikonloppua, joskin korkoliikkeet ja valuuttakurssi antavat jonkin verran suuntaa.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto on sahannut 2,05 ja 2,1 prosentin välillä. Kymmenvuotinen on noussut 4,35 prosentista 4,4 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen vaihteli eilen 2,38 ja 2,42 ja kymmenvuotinen 4,14 ja 4,16 prosentin välillä. Rahamarkkinakorot ennakoivat tilanteen kehittyvän rauhallisesti.

Valuuttamarkkinoilla dollari on vaihdellut 108 ja 109 jenin välillä ja euro kivunnut 1,195 dollarista 1,2 dollariin käytyään välillä 1,19 dollarissa. Samalla euro on kiivennyt 130 jenistä 130,5 jeniin. Euroalueen rahamarkkinat tarjoavat edelleen kohtalaisesti tuottavaa turvaa viikonlopun ajaksi, joten euron noususuuntaus saattaa jatkua tänään.

Päivän keskeinen tilastoanti ovat euroalueen maaliskuun kuluttajahinnat ja Yhdysvaltojen teollisuustuotanto. Euroinflaatio vaikuttaa korko-odotuksiin, ja Yhdysvaltojen teollisuuden kapasiteetin käyttöaste kertoo maan teollisuuden investointitarpeen kehityksestä: tarvetta ei juuri ole niin kauan kun tuotantokapasiteetista käytetään alle 80 prosenttia. Luvassa on myös Michiganin yliopiston alustava kuluttajaluottamuslukema joka antaa suuntaa Yhdysvaltojen yksityiselle kulutukselle ja talouskasvulle.

Tuoreimmat osastosta