200404765 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinkiin ja Tampereelle tulee kaksi kilpailevaa puhelinluetteloa

Julkaistu: 1.4.2004 19:54

Helsingin ja Tampereen alueiden asukkaat joutuvat ensi vuonna valitsemaan kahden eri puhelinluettelon välillä. Kahden suuren, Fonectan ja Eniron yhteistyö katkeaa tämän vuoden luetteloon. Kumpikin aikoo sen jälkeen julkaista oman puhelinluettelonsa.

Kaksikko kiistelee nyt siitä, kumpi on puhelinluettelon virallinen julkaisija.

– Me olemme Elisan liittymäasiakkaiden virallinen julkaisija. Meillä on operaattorin velvollisuus julkaista asiakkaiden tiedot, korostaa johtaja Arto Manninen Enirosta.

– Ei Eniro ole virallinen julkaisija. Me olemme molemmat julkaisijoita, puhelinluettelossa lukee meidän molempien nimet, TeliaSoneran asiakkaiden tiedotusvelvollisuutta kantavan Fonectan toimitusjohtaja Heikki Jämsen vastaa.

Jämsenin mukaan eroon johti kahden suurimman toimijan yhteistyö, joka ei Fonectan näkemyksen mukaan olisi kelvannut Kilpailuvirastolle. Fonecta oli tyytymätön myös alle neljännekseen jääneeseen osuuteensa yhteisen luettelon julkaisemisessa.

Asiakas saattaa olla kahden luettelon tilanteesta kummissaan. Molemmat julkaisijat tulevat markkinoimaan tuotteitaan. Kisa ilmoittajista kovenee etenkin maksullisilla Keltaisilla sivuilla.

Kahden kilpailevan luettelon tilanne voi kuulostaa erikoiselta, mutta ulkomailta päin katsottuna puolestaan Suomen tilanne on ollut kummallinen.

Esimerkiksi Tallinnassa on jaossa useita kilpailevia puhelinluetteloita. Yhdysvalloissa yhden ja saman alueen tietoja saatetaan julkaista kahdeksassakin eri luettelossa.

Tampereen ja Helsingin seudun asiakkaat saavat edelleen tietonsa ilmaiseksi kumpaankin luetteloon. Matkapuhelinnumeroiden luettelointi pysyy maksullisena.

Suomessa ilmestyy vuosittain yhteensä 16 puhelinluetteloa, joiden painosmäärä on yli kolme miljoonaa kappaletta. Alueellisten puhelinluetteloiden markkinat ovat noin 80 miljoonaa euroa.

Fonectan ja Eniron lisäksi markkinoilla toimivat paikalliset puhelinyhtiöt.

Suomen suurin alueellinen puhelinluettelo on Helsingin seudun luettelo, jonka painosmäärä on noin 560 000.

Tuoreimmat osastosta