20040426 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kokenut naisjohtaja vastustaa kiintiöitä

Julkaistu: 25.3.2004 18:02

Birgitta Johansson-Hedberg kuuluu Ruotsin talouselämän näkyvimpiin naisiin. Hän oli maan ensimmäinen suurpankin naisjohtaja, ja on yhä yksi harvoista sukupuolensa edustajista talouselämän huipulla.

Johansson-Hedberg vastustaa silti kiivaasti tasa-arvoministeri Mona Sahlinin ajamaa kiintiölakia, jolla halutaan taata naisten edustus yhtiöiden hallituksissa. Sahlin vaatii 25 prosentin naisedustusta vuoden loppuun mennessä, mutta luku näyttää jäävän 17 prosenttiin.

– Kukaan ei halua tuntea itseään kiintiöidyksi. Kaikki haluavat tulla rekrytoiduksi pätevyytensä vuoksi, Johansson-Hedberg sanoo.

Hän toivoo, että yritysten annetaan ratkaista asia itsesäätelyn kautta.

– Uskon, että se on paras keino. Kehitys on edennyt hyvin nopeasti: pari vuotta sitten hallituksissa oli erittäin harvoja naisia, nyt heitä on 17 prosenttia. Se on nopeasti toimittu, hän huomauttaa.

Itse Johansson-Hedberg, koulutukseltaan psykologi, ei tunne kärsineensä sukupuolestaan työelämässä.

– En tunne, että olen tullut syrjityksi, mutta olen joskus tullut kohdelluksi eri tavalla. Jos on pitkä blondi, sitä tulee hyvin näkyväksi hyvässä ja pahassa, hän muotoilee.

Vaikka Johansson-Hedberg vastustaa kiintiöitä, puolustaa hän naisten oikeutta tasavertaiseen kohteluun pontevasti – niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

– Naiset kärsivät usein siitä, että heidän kiinnostuksenkohteitaan pidetään vähemmän vakavina kuin miesten. Minusta siinä ei ole mitään vikaa, jos naiset ovat kiinnostuneita vaikkapa vaatteista. Se on täsmälleen yhtä hyväksyttävää kuin kiinnostus metsästykseen, hän näpäyttää.

Tuoreimmat osastosta