200409972 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Leif Fagernäs uskoo tupon mahdollisuuksiin

Julkaistu: 22.3.2004 19:20

Elinkeinoelämän nokkamiehellä synkkä näkemys Euroopan taloudesta

Toukokuussa perustettavan Elinkeinoelämän keskusliiton tuleva toimitusjohtaja Leif Fagernäs uskoo, että työnantajien tavoitteet voidaan seuraavalla työmarkkinakierroksella saavuttaa myös keskitetyn tuloratkaisun kautta.

– Ratkaisun muoto ei ole tärkeä vaan sisältö, Fagernäs painottaa.

Sisällön suhteen tavoite on selvä. Palkankorotuksista tulee päättää jatkossa entistä enemmän yritystasolla.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen varoitti lauantain Taloussanomissa työnantajia tekemästä liian tiukkoja ennakkoehtoja tupolle. Päätösvallan vieminen yritystasolle on ainakin tähän asti ollut ay-liikkeelle mahdoton ajatus, siis liian tiukka ennakkoehto.

Fagernäs haluaa keskustella näistä asioista ennen varsinaisten neuvottelujen aloittamista.

– Bunkkereihin ei ole syytä hautautua.

Palveluissakilpailu kiristyy

Fagernäsin mukaan Suomen pakottaa uudistumaan erityisesti palvelualojen uusi ja kiristyvä kilpailutilanne. EU:n palveludirektiivi vapauttaa entisestään kilpailua palveluissa ja ”parturiinkin mennään jo ulkomaille”.

– Palveluille syntyy Suomessakin joka tapauksessa lisää kysyntää. Joku sen aina hoitaa.

Työmarkkinoilla palvelujen kysynnän kasvu tarkoittaa Fagernäsin mielestä sitä, että Suomessa on hyväksyttävä työn tekeminen pienemmälläkin palkalla.

– Palkkaerojen kasvattaminen ei ole mikään tavoite. Tarvittavien muutosten tekeminen saattaa joiltain osin siihen vääjäämättä johtaa. Verotuksen kautta tilannetta voidaan kuitenkin tasoittaa.

Fagernäsin mielestä palkkaverotuksen ohella myös työn sivukuluja on pakko saada alas. Hän on seurannut tiiviisti Suomen Saksan-suurlähettiläänä Saksan sivukulujen alennuksia. Suomessa työnantajamaksuja koskevat ratkaisut ovat parhaillaan kypsymässä ja valmista pitäisi olla jo ennen kuin Fagernäs kesäkuun alussa astuu TT:n johtoon.

Eurooppariutuu pitkään

Yhdistyvän elinkeinoelämän tuleva vetäjä pitää Suomessa käytyä keskustelua niin sanotusta Kiina-ilmiöstä osin populistisena. Hän myöntää, että globalisaation suhteen tilanne on Suomen kannalta laadullisesti uusi. Mutta:

– Eivät yritykset lähde maailmalle hakemaan pelkästään halpaa työvoimaa. Yritykset menevät sinne, koska siellä ne markkinat nyt ovat, EU:n ulkopuolella. Euroopasta puuttuu nyt dynamiikka täysin.

Fagernäsin mukaan tässä valossa on täysin ymmärrettävää, että tuotantoa ja jopa soveltavaa tuotekehitystä siirtyy Suomesta kasvaviin talouksiin. Hän kaipaisi Suomeen jatkossa lisää kansainvälistä ajattelua ja uusien markkinoiden tuntemusta.

– Suomi on ollut julkisuuden loisteessa teknologisessa osaamisessa. Jatkossa on panostettava entistä enemmän teknologian soveltamiseen, markkinoimiseen, myymiseen ja verkottumiseen.

Suomalaisten on Fagernäsin mielestä opeteltava toimimaan kaukomarkkinoilla jo siitä syystä, että Euroopan taloustilanne näyttää jatkossakin kovin synkältä.

– Olen kovin pessimistinen Euroopan suhteen. Saksassa uudistuksia on kyetty aloittamaan, mutta koko ajan joku yrittää vetää niitä taaksepäin.

Fagernäsin mukaan kauhuvisio on se, että äänestäjistä vähemmistö on töissä ja enemmistö tulonsiirtojen varassa. Tilanne on Saksassa hänen mukaansa jo liian lähellä.

Tuoreimmat osastosta