2004011182 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Cocktail kutsuu

19.3.2004 12:16

Tarkka vieras- ja kutsuetiketti on muuttunut ajan myötä hyvinkin suvaitsevaiseksi, mutta tavallaan osittain myös tylsäksi. Välillä tuntuu, että ainoastaan diplomaattipiireissä varjellaan etikettiä. Protokolla ohjaa ja antaa varmuutta toimintaan vieraassakin kulttuurissa.

Harvinaisimmaksi on tullut tapa järjestää cocktailtilaisuuksia. Perinteinen tyylikkäästi hoidettu cocktailtilaisuus voisi tuoda vaihtelua arjen lihapasteijatilaisuuksiin.

Nykyään helpoin tapa tarjota suurelle vierasjoukolle syötävää on keskittää tarjoilu buffettiin ladattuihin mauttomiin salaattimössöihin tai likilaskuisiin pakastepasteijoihin, joita sitten epätietoinen ihmisjoukko ahtaa itseensä.

Epätietoinen sen vuoksi, ettei tiedetä korvaako tilaisuuden ruokatarjoilu lounaan vaiko päivällisen. Asia ei ole välttämättä edes järjestäjien tiedossa.

Miksi sitten perinteisiä cocktailtilaisuuksia ei enää järjestetä? Kiireisessä työelämässä päivän ateria halutaan yhdistää epämuodolliseen tilaisuuteen tai vastaanottoon. Ruokailujen välisiä tilaisuuksia ei juuri enää suosita.

Toinen syy siihen, että cocktailpaloja ei enää ravintoloissa tilata, on niiden korkea hinta. Pienet palat ovat hyvin suuritöisiä. Tämän vuoksi mittavamman cocktailpalatarjoilun hinta voi olla sama kuin kevyemmän päivällisen.

Cocktailtilaisuuteen voi tarjottavaksi valita kuitenkin hyvinkin yksinkertaisia tuotteita, joiden kaunis esillelaitto tekee kokonaisuudesta värikkään ja tyylikkään.

Cocktailkutsut järjestetään usein merkkipäivän, kansallisen juhlapäivän tai korkea-arvoisen vieraan vuoksi. Cocktailtilaisuus on myös erinomainen tapa tutustua eri ihmisiin.

Tilaisuuksia voidaan järjestää joko ravintolassa tai yksityiskodeissa. Tilaisuus kestää yleensä kaksi tuntia ja alkamis- ja päättymisaika on ilmoitettu kutsussa. Useimmiten cocktailtilaisuudet ajoittuvat 16–20.30 välille. Tilaisuus on seisomatilaisuus, jossa tarjotaan alkoholijuomia ja pientä sormin syötävää ruokaa.

Juomana voi olla pelkästään kuohuviini tai erilaiset viinit sekä juomasekoitukset. Juomat voidaan joko tarjoilla tarjottimilta tai juomabuffetista.

Ruokien pitää olla helposti sormin tai cocktailtikulla syötäviä, suupalan kokoisia ja helposti juomiin sopivia. Ne eivät saa olla liian voimakkaasti maustettuja, eivätkä sotkea suupieliä tai vaatteita. Koska lautasia ei yleensä ole tarjolla, tulee vieraiden saatavilla olla pieniä lautasliinoja.

Cocktailpalat voi asettaa tarjolle joko sivupöydille tai omaan buffettiin. Mielestäni hienoin tapa on tarjoilla sekä juomat että ruoat vieraille tarjottimilta.

Minua pyydettiin järjestämään cocktailtilaisuus espoolaiseen naistenvaateliikkeeseen. Juomiksi valitsin helppoja, myös seurusteluun sopivia juomia. Kuohuviineistä Gancian Proseccon, Antinorin Villa Biancon ja Santa Cristinan sekä Dry Sackin Medium Dry sherryn.

Perinteisten viinien lisäksi tarjosin myös suositun Vermouth Biancon. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi valitsin tutun ja turvallisen appelsiinimehun. Jotta tilaisuuden hinta olisi pysynyt aisoissa, valmistin yksinkertaisia, puhdasmakuisia ja tyylikkäitä suupaloja. Perinteisempää canapéetyyliä edustivat kylmäsavulohi-pippurijuustorullat, juustopalat sekä hyydytetyt jokiraputoastit.

Erikoisempaa tarjoilutapaa edustivat lusikoihin laitettu palvikaritsatartar sekä snapsilaseissa tarjottava rucolashotti.

Makeina suupaloina tarjosin perunaleivoksia, boysenmarjatarteletteja sekä canapéekeksejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?