200401822 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hyvää palvelua omistajille

Julkaistu: 17.3.2004 19:10

YIT:n osakkeenomistajille on tänään iltapäivällä tarjolla kahvia ja pullaa yhtiön pääkonttorissa, mutta hyvää palvelua YIT:n osakkaat ovat saaneet jo ennen yhtiökokoustakin.

Yhtiö on aktiivisesti yrittänyt tehdä osakkeestaan kiinnostuneiden piensijoittajien elämää helpommaksi. Marraskuussa yhtiö sai osakkeensa pörssierän pienennettyä neljäsosaan aiemmasta, mikä piristi selvästi kaupankäyntiä ja nosti osakkaiden määrän lähes viiteen tuhanteen.

Yhtiökokous päättää tänään osingon nostosta ja osakkeen jakamisesta kahtia. Nämäkin päätökset miellyttänevät omistajia, usein splittaus pönkittää osakkeen kurssikehitystä.

Parasta palvelua osakkeenomistajille on kuitenkin konsernijohtaja Reino Hanhisen jo vuosia sitten aloittama uudistus, jossa YIT on muuttunut rakennusurakoijasta ja grynderistä monipuoliseksi kiinteistöalan palveluyritykseksi. Uudistuksen isoin askel on ollut ABB:n kiinteistöpalvelujen osto viime syksynä.

Suurkauppa on saanut markkinoiden varauksettoman hyväksynnän siitä huolimatta, että toistaiseksi se on vain nakertanut YIT:n tulosta. Hyväksyntä näkyy pörssikurssin nousussa, kaupan jälkeen YIT:n pörssiarvo on noin kaksinkertaistunut.

Samana aikana rakennusyritys Lemminkäisenkin kurssi on kohonnut, mutta paljon YIT:tä vaisummin. Lemminkäistä tosin painavat myös kartelliepäilyt.

Markkinoiden suosionosoitukset suurille yrityskaupoille eivät ole kovinkaan yleisiä. Tyypillisempää on, että markkinavoimat nyrpistelevät kaupoille, tuomitsevat ne ylihintaisiksi ja painavat osakekurssin kaupan jälkeen laskuun. Näin kävi esimerkiksi paperiyhtiöiden takavuosien Amerikan-ostoksissa.

Koneen Partek-valloituskin painoi kurssiin selvään laskuun, kunnes markkinatkin huomasivat Partekin palojen realisoinnin edetessä, että Antti Herlin oli tehnyt valtion kanssa mainiot kaupat.

ABB:n kiinteistöpalvelut YIT sai ostettua jo markkinoiden ensiarvioiden mukaan edullisella hinnalla ja juuri oikeaan aikaan.

YIT:n vanhalla perusbisneksellä, asuntojen perustajaurakoinnilla eli gryndauksella menee Suomessa parhaillaan loistavasti. Perustoiminnasta tuleva tulos auttaa kovasti toteuttamaan yhtiön kasvustrategiaa. Kasvusuunnista toinen vie YIT:tä alemman riskin ja vakaamman tuoton huolto- ja muihin palvelutoimintoihin.

Toisella kasvusuunnalla riskiä sitten piisaakin jopa venäläiselle kumppanille jaettavaksi. YIT lisää rajusti rakentamista Venäjällä niin, että ensi vuodesta lähtien YIT jo aloittaa uusia asuntoja Venäjällä ja Baltiassa enemmän kuin Suomessa. YIT perusti joulukuussa yhteisyrityksen moskovalaisen ZAO Zhilisnaja Ramenjen kanssa.

Venäläinen osapuoli siirtää YIT enemmistöomistamaan yhteisyritykseen oman asuntotuotantonsa ja kasvutavoitteet ovat kovat. Aiemmin YIT on rakentanut asuntoja lähinnä Pietarin seudulla. Moskovan ympäristössä rakennetaan vuosittain asuntoja yhtä paljon kuin koko Suomessa, joten vallattavaa vaurastuvilla markkinoilla riittää.

Venäjällä toimiminen on kuitenkin haastavaa siitä riippumatta, yrittääkö yksin vai paikallisen kumppanin kanssa. Esimerkiksi käy venäläisen yhteisyrityksensä purkanut Nokian Renkaat, joka vielä viime vuonna uskoi lujasti kumppanistrategian etuihin.

YIT ottaa riskejä kotikentälläänkin. Helmikuun alussa se teki historiansa isoimman tonttikaupan ostamalla VR:ltä 15 hehtaarin konepaja-alueen Helsingistä. Alueelle on tulossa yli tuhat asuntoa.

Tonttikauppiaana YIT on ollut niin aggressiivinen, että pienemmät yhtiöt valittivat jo viime syksynä hintojen karkaamisesta älyttömiin korkeuksiin. Toistaiseksi YIT:n rohkeus on kuitenkin tuottanut tulosta, koska asuntojen kova kysyntä on nostanut hintoja.

Suuret satama- ja tiehankkeet sekä viides ydinvoimala tuovat alan isoimmalle väistämättä paljon työtä lähivuosina, joten toimistorakentamisen lama ei YIT:tä kokonaisuudessaan hätkäytä.

Kotimaan markkinat näyttävät niin hyviltä, että isoin riski on kustannusten karkaaminen. Työvoimapulan helpottajia löytyy YIT:n onneksi Suomenlahden eteläpuolelta.

Tuoreimmat osastosta