200405409 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen selviytymisstrategiassa tarvitaan matematiikkaa

Julkaistu: 16.3.2004 16:25

Suomen matemaattinen yhdistys ja Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestivät Oulussa tammikuun 2004 alussa Matematiikan päivät. Päivillä järjestetyn Matematiikka ja media -paneelin pohjalta koottiin yhdeksän kohdan muistilista matematiikan nostamiseksi sille kuuluvaan arvoon.

1) Kulttuurikäsite on saatava laajemmaksi. Myös luonnontieteet ja matematiikka ovat yhteistä kulttuuriperintöämme. Suomen selviytymisstrategiana mainitaan aina korkean teknologian innovaatiot – samalla pitäisi tiedostaa, että matematiikka on korkean teknologian perusta.

2) Suomenkielen on säilyttävä myös tieteen kielenä. Maailmankulttuurien käsitteistä on voitava puhua suomeksi – ei riitä, että asiantuntijat keskustelevat keskenään englanniksi.

3) Koululaisille on esiteltävä laajat uravalinnat myös mediassa.

4) Tiedekirjat on saatava näkyviin mediassa; suomenkielellä ilmestyvistä tiedekirjoista – myös luonnontieteen aloilta – on saatava arviot esimerkiksi päivälehtiin.

5) Toimittajien ja asiantuntijoiden on pyrittävä tekemään yhteistyötä.

6) Matematiikan perusosaaminen on tarpeen kaikille. Koulukursseissa on nykyisellään tarpeeksi tai jopa liikaa matematiikan sisältöjä. Lisäpanostusta tarvitaan näiden sisältöjen kunnolliseen omaksumiseen.

7) Suomenkielellä verkossa ilmestyvä matematiikkalehti Solmu on saatava laajojen piirien tietoon: http://solmu.math.helsinki.fi

8) Matematiikka on monilla aloilla tarpeellista perusosaamista, hyvin työllistävänä se ehkäisee syrjäytymistä. Sen opiskelu antaa myös naisille mahdollisuuden valita perinteisesti miehisiä aloja. Matematiikka on hyvä kasvattaja, sillä sen opiskelu vaatii kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

9) Matematiikka on kiehtovaa ja hauskaa. Se on "tervettä huumetta".

Tuoreimmat osastosta