200405288 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakeluisu jatkuu, tilastot ristiriitaisia

Julkaistu: 16.3.2004 9:02

Eilisen tilastot Yhdysvalloista antoivat hieman ristiriitaista tietoa: New Yorkin Federal Reserven tilastot teollisuuden toiminnasta kertoivat tuotannon olevan hidastumassa ja varsinkin tilauskannan uhkaavan kääntyä jyrkkään laskuun ylitti helmikuun teollisuustuotanto odotukset. Mahdollinen selitys on se, että tuotanto on kehittynyt odotettua voimakkaammin, mutta vastaavasti sen jatkokehitys ei yllä samoihin lukemiin. Toinen mahdollisuus on se, että NY Fedin luvuissa on tilapäistä laskua ja teollisuus palaa voimakkaampaan vauhtiin keväällä. Markkinoiden päähuomio oli kuitenkin edelleen terrorin vastaisen sodan uudessa kiihtymisessä, ja epävarmuus painoi kursseja kaikkialla. Valuuttamarkkinoilla dollari heikkeni, mikä painoi myös Aasian osakkeita. Federal Reserven johtokunnan tämän iltaisesta kokouksesta ei odoteta muutoksia ohjauskorkoihin, ja päätöksen yhteydessä annettava julkilausuma seulotaan tarkoin pientenkin vihjeiden löytämiseksi.

Osakemarkkinoilla luisu siis jatkui. Dow Jones laski 1,3, S&P 500 1,4 ja Nasdaq peräti 2,3 prosenttia. Tokiossa Nikkei on heikentynyt 0,7 ja Topix 0,4 prosenttia vientiyritysten painamina. Hang Seng on laskenut 0,5 ja Kospi 0,1 prosenttia. Euroopan markkinat seuraavat yhteisvaluutan kurssikehitystä ja Saksan odotuksia mittaavaa Zew-indeksiä mutta yleinen suunta on edelleen epävarmuuden sanelema.

Korkomarkkinoilla viitelainojen tuotot ovat sahailleet, Yhdysvaltojen kaksivuotinen 1,48 ja 1,52 ja kymmenvuotisen 3,72 ja 3,78 prosentin välillä. Dollarin heikentyminen vihjaa aasialaisten sijoittajien myyneen viitelainoja tänä aamuna. Saksan kaksivuotinen tuotto laski eilen 2,16 prosentista 2,14 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,9 prosentista 3,88 prosenttiin. Euroalueen rahamarkkinat vetävät edelleen pääomaa turvaan muiden markkinoiden vellonnalta.

Valuuttamarkkinoilla dollari on painunut 11 jenin tienoilta 110 jeniin ja euro kiivennyt 1,22 dollarin pinnasta lähelle 1,23 dollaria. Jeneissä euron arvo on vaihdellut 135,5 jenin ympärillä. Valuuttamarkkinat ovat liikkuneet pääasiassa Japanin keskuspankkia koskeneiden huhujen varassa, pankin tuore ennuste Japanin taloudesta vihjaa maan yksityisen kulutuksen olevan pääsemässä vauhtiin ja voimistavan sen talouden kasvua. Aasian markkinoilla on huhuttu pankin suunnittelevan dollarille antamansa tuen vähentämistä, koska voimistuvat kotimarkkinat vähentävät viennin roolia Japanin talouden veturina.

Päivän päätapahtumat ovat Saksan ZEW-indeksi ja Federal Reserven korkopäätöksensä yhteydessä antama tilannearvio. Suuria lievennyksiä tuoreimman terrori-iskun aiheuttamaan epävarmuuteen ei ole odotettavissa kovinkaan nopeasti.

Tuoreimmat osastosta