200401017 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Espanjan pommi-iskut hermostuttivat markkinat

Julkaistu: 11.3.2004 19:27

Osakkeiden alamäki taittui hieman kaupankäynnin lopputunneilla Helsingin pörssissä. Meillä ja muualla Euroopassa osakekursseja painoivat Espanjan tuhoisat pommi-iskut, jotka ovat lisänneet epävarmuutta markkinoilla.

Alustavien tietojen mukaan yli180 ihmistä on saanut surmansa ja useita satoja on haavoittunut torstaiaamulla tehdyssä räjähdysten sarjassa. Mikään järjestö ei ollut kello 18.30 menneessä ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

–  Kurssien pieni loppuhetken liike ylöspäin johtui pitkälle torstaina julkistetuista USA:n talousluvuista sekä oletuksista, että baskijärjestö Eta olisi pommi-iskujen takana eikä mikään Irakin sotaan liittyvä arabiterroristiryhmittymä, sanoi eräs välittäjä.

Toimialoista eniten laskussa olivat tietoliikenne ja metsäyhtiöt. Asiantuntijoiden mukaan teknologiaosakkeet reagoivat pommi-iskuihin keskimääräistä voimakkaammin, sillä kyseisiin yhtiöihin liittyy enemmän riskiä.

Laskua selittää analyytikkojen mukaan myös se, että viime kuukausien voimakkaan nousun jälkeen osakkeet ovat keskimäärin kallistuneet liikaa yritysten tuloksentekokykyyn nähden. Metsäyhtiöitä painoi myös halpa dollari.

Yleisindeksi Hex vajosi 2,3 prosenttia 6990,65 pisteeseen, ja Nokian painoa rajaava portfolioindeksi 1,7 prosenttia. Vaihto oli vilkasta ja vaihtoa kertyi 1,2 miljardia euroa.

Nokian kurssi painui 2,9 prosenttia 17,50 euroon. Metsäosakkeet halpenivat keskimäärin vajaat kolme prosenttia.

Pankkiiriliike Evli toteutti sisäisiä kauppoja, jossa 4,2 miljoonaa kiinteistöyhtiö Cityconin osaketta vaihtoi omistajaa. Määrä vastaa neljää prosenttia yhtiön kaikista osakkeista.

Cityconin toimitusjohtaja Petri Olkinuoralla ei ollut tietoa, ketkä olivat kauppojen takana. Viime viikolla israelilainen kiinteistösijoitusyhtiö Gazit-Globe nosti omistusosuutensa suomalaisyhtiössä yli 25 prosenttiin. Gazit-Globen edustaja ei suostunut kommentoimaan eilisiä kauppoja. Cityconin osakkeen hinta oli ennallaan kahdessa eurossa.

Myös rakennus- ja ympäristötekniikkajärjestelmien toimittaja Uponorin osakkeella tehtiin isoja kauppoja. Yhteensä 1,3 miljoonaa osaketta vaihtoi omistajaa, mikä vastaa 3,5 prosenttia yhtiön osakekannasta. Uponorin viestintäjohtaja Tarmo Anttila ei osannut sanoa, kuka tai ketkä kävivät osakkeella kauppaa. Yhtiön kurssi heikkeni 0,8 prosenttia 26,98 euroon.

Biotekniikkayhtiö Biotie Therapies kääntyi laskuun noustuaan voimakkaasti kaksi edellistä päivää. Kurssi vajosi 4,5 prosenttia 1,27 euroon. Yhtiö kertoi tiistaina merkittävästä sopimuksesta ranskalaisen lääkejätti Aventiksen kanssa.

Tuoreimmat osastosta