2004012713 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Etelä-Korea valittaa WTO:lle kaikista EU:n telakkatuista

Julkaistu: 5.3.2004 17:50

Etelä-Korea painostaa EU:ta luopumaan tilapäisten telakkatukien jatkamisesta

Etelä-Korean ja EU:n telakkasota kiihtyy. Etelä-Korea aikoo haastaa EU:n Maailman kauppajärjestön WTO:n tuomioistuimeen kaikista EU:n maksamista telakkatuista, mikäli EU-maat päättävät ensi torstaina jatkaa tilapäisiä telakkatukiaan säiliö-, kontti- ja kaasulaivoille.

Tähän mennessä Etelä-Korea on valittanut WTO:lle jo EU-maiden sallimista tilapäisistä telakkatuista, joita maat ovat maksaneet kahtena viime vuonna.

WTO ei ole suostunut perustamaan riitojen ratkaisupaneelia korealaisten ensimmäisen valituksen perusteella. Toisen valituksen jälkeen WTO:lla on jo moraalinen pakko ryhtyä tutkimuksiin EU-virkamieslähteiden mukaan.

EU-maat tukevat telakoitaan niin monella tavalla kuin vain mielikuvitus sallii. Ne antavat tutkimus- ja tuotekehitystukea sekä investointitukea telakoiden rakentamiseen. Ne tukevat alusten myyntiä erilaisilla vientiluotoilla ja takuilla.

Masa-Yards herätti keskustelun Italian tuista

Kværner Masa-Yards herätti viime viikolla keskustelua Italian valtion omistaman Fincantierin saamasta julkisesta tuesta. Italian suurin telakka valmistaa maan merivoimille sota-aluksia, joista saamillaan voitoilla se voi subventoida risteilyalusten valmistusta.

Jos WTO toteaisi EU-maiden maksamat telakkatuet sääntöjensä vastaiseksi, EU-maat joutuisivat lopettamaan tukiaiset ja maksamaan myös sakot WTO:n sääntöjen rikkomisesta.

Suomi suhtautuu sekä EU:n että Etelä-Korean julkisiin telakkatukiin erittäin kriittisesti. Suomi aikoo vastustaa ensi torstain kilpailukykyneuvostossa EU:n telakkatukien jatkon sallimista. Suomen rinnalla ovat Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Britannia, mutta näiden maiden äänet eivät riitä kaatamaan tukipäätöstä neuvostossa.

Tuoreimmat osastosta