200404371 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA odottaa kauhulla bensan ennätyshintoja

Julkaistu: 1.3.2004 18:00

Opecin rajoitukset, maailmanepävakaus jahupenevatvarastot nostavatbensiinin hintaa

Bensan hinnan ennakoidaan nousevan Yhdysvalloissa varsin rajusti kevään ja kesän aikana. Opecin viimeaikaiset päätökset raakaöljyn viennin rajoituksista, epävakaa maailmantilanne ja Yhdysvaltain hupenevat varmuusvarastot aiheuttavat pian amerikkalaiselle autoilijalle harmaita hiuksia bensa-asemilla.

Monin paikoin muun muassa Kaliforniassa menovesi maksaa jo noin kaksi dollaria gallonalta, ja hintataso voi olla pian tuota luokkaa koko maassa.

Maan keskiarvo on nyt 1,68 dollaria gallonalta. Ennätyskeskiarvo on viime syksyltä, silloin bensasta pulitettiin 1,74 dollaria gallonalta.

Nyt pelätään uusia huippuhintoja. Joidenkin arvioiden mukaan bensan hinta voi nousta jopa kolmeen dollariin gallonalta. Tämä olisi melkonen hintasokki yksityisautoilun luvatussa maassa.

Kesä ja kevät ovat autoilun kulta-aikaa Amerikan maanteillä. Kesäisin bensaa menee noin kymmenen miljoonaa barrelia päivässä, talvella kulutus on noin 8,7 miljoonaa.

– Talouden nousukausi Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa sekä olemassaolevien energiavarantojen oheneminen voi olla kohtalokasta, ennustelee KWEST Traning International -yhtiön analyytikko Kevin Kerr.

Fimat USA -yhtiön analyytikon John Kilduffin mukaan syy on muualla.

– Yhdysvaltain raakaöljyvaranto on alimmillaan kokonaiseen sukupolveen.

Pelkkä pelko mahdollisesta bensapulasta nostaa hintoja välittömästi. Enercast-yhtiön Agbeli Ameko muistuttaa kuitenkin siitä, että vaalivuonna bensan hintaa ei voi päästää ennätyslukemiin.

– Vaaleihin meno kolmen dollarin hintalapun kanssa on katastrofi, muistuttaa Ameko.

Ameko ennakoi, että ennätyshintoja nähdään vain lyhyesti muutenkin kalliin bensan alueilla, kuten Kaliforniassa ja Chicagon ympäristössä. Muualla hinta pysynee noin 2,15 dollarissa gallonalta.

Tuoreimmat osastosta