200408562 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Halpa verotus houkuttelee,mutta ei johda ryntäykseen

Julkaistu: 26.2.2004 17:43

Verotus ei yksin vedä länsiyrityksiäuusiin EU-maihin,niiden tuomaaverokilpailuakorostettu jo liikaa

EU:n uusien jäsenmaiden merkittävästi alhaisempi yritysverotus tarjoaa suomalaisyhtiöillekin runsaasti uusia mahdollisuuksia, mutta merkittävää ryntäystä halvan verotuksen Eurooppaan ei ole odotettavissa.

– Sankoin joukoin eivät ainakaan meidän jäsenyritykset ole lähtökuopissa, sanoo Teollisuuden ja työnantajain TT:n veroasioista vastaava johtaja Tero Honkavaara.

Saman vahvistaa myös Etlan tuore selvitys. Sen mukaan verotus vaikuttaa yritysten ja niiden toimintojen sijoittumiseen, mutta useimmiten muut seikat määräävät sijaintipäätökset. Verotus on sijaintipäätöksessä ratkaisevaa lähinnä silloin, jos muut edellytykset ovat tasaväkiset.

Palkansaajajärjestö SAK:n ekonomisti Olli Koski kaipaisikin suhteellisuudentajua verokeskusteluun.

– Alati kiihtyvällä verokilpailulla uhkailu ja pelottelu on mennyt jo liian pitkälle, Koski sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Suomen ja Viron verotuksen vertailu ei ole hedelmällistä, koska Suomi ja Viro ovat niin erilaiset yhteiskunnat.

– Viron verotusta voidaan verrata muihin Baltian maihin ja Suomea taas muihin Pohjoismaihin, jos verrata halutaan, Koski sanoo.

Itävalta kevensiyritysveroa tuntuvasti

Uusien EU-maiden verohaastetta ei silti voi täysin kieltää. EU-jäsenyys tekee investoinnit uusiin EU-maihin entistä kiinnostavammiksi, koska voittojen kotiuttaminen ja erilaisten yritysjärjestelyjen tekeminen helpottuvat. TT:n Honkavaaran mukaan edullinen verotus houkuttelee ainakin osaa yrityksistä.

– Kyllä ykkösellä alkavat verokannat kiinnostavat. Verokonsultit tekevät parhaillaan monissa paikoin laskelmia siitä, miten veroetua voitaisiin hyödyntää, Honkavaara sanoo.

Suomessa yhtiöverokanta lasketaan ensi vuoden alussa 26 prosenttiin. Se on Honkavaaran mukaan hyvä asia.

– Mielenkiintoista on nähdä, onko Suomen veronkevennys riittävä.

Verokilpailuun on vastattu muuallakin. Uusien jäsenmaiden ympäröimä Itävalta on päättänyt pudottaa yhteisöveron kerralla 34 prosentista 25 prosenttiin.

SAK:n Koski odottaa, että uusien jäsenmaiden veroetu pienentyy ajan mittaan, kun julkinen sektori kasvaa niissä elintason kasvaessa. Se kestää kuitenkin kauan; kaiken lisäksi valtaosa tulevista jäsenmaista suhtautuu erittäin penseästi suuren julkisen sektorin rakentamiseen.

Ihmiset liikkuvatpääomia vähemmän

Työntekijöille uudet jäsenmaat ovat verotuksellisesti vieläkin houkuttelevampia kuin yrityksille. Kaikissa tulokasmaissa palkkatuloja verotetaan selvästi kevyemmin kuin Suomessa. Lähimaista Virossa on käytössä 26 prosentin ja Latviassa 25 prosentin tasavero. Se on edullinen erityisesti hyvätuloisille.

Liettuassa ja Puolassa palkkaverotus on progressiivista. Ylimmät marginaaliverot jäävät kuitenkin jälkeen Suomesta: Liettuassa 33 prosenttiin ja Puolassa 40 prosenttiin. Puolassa myös pääomavero on progressiivinen.

Palkkaverotuksen osalta verokilpailun vaikutukset jäävät silti pieniksi. Työvoima ei liiku yhtä liukkaasti kuin pääoma. Kovimmin verotetut koulutetut lähtevät tutkimusten mukaan palkansaajista herkimmin ulkomaille töihin, mutta suuntana eivät yleensä ole halvan verotason maat. Koulutettuja on Suomesta muuttanut eniten Saksaan ja Ruotsiin, ja lähdön syyt ovat aivan muualla kuin verotuksessa.

Tuoreimmat osastosta