2004012294 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Benefonin ostaja havittelee myös osaa toisesta suomalaisyrityksestä

Julkaistu: 26.2.2004 20:26

Benefon välttyi toistaiseksi konkurssilta Octagon-sijoitusyhtiön avulla

Telematiikkayhtiö Benefon välttyi toistaiseksi konkurssilta torstaina, kun sen yhtiökokous hyväksyi yksimielisesti velkajärjestely- ja rahoituspaketin. Samalla yhtiön omistuksesta siirtyi vajaat kaksi kolmasosaa Octagon Solutions -sijoitusyhtiölle 1,65 miljoonalla eurolla.

Octagon Solutions tähyää Benefonin jälkeen myös muita suomalaisyrityksiä.

– Valmistelemme toisen julkisesti noteeratun suomalaisyhtiön divisioonan ostamista. Olemme keskustelleet myös suomalaisen rahaston tai investointiryhmän perustamisesta, joka voisi huolehtia useista eri yrityksistä tällä alueella, mikäli toinen suunnittelemistamme kaupoista toteutuu, sanoo Octagon Solutionsin sijoittaja Jeffrey Crevoiserat.

Octagonin kiikarissa oleva suomalaisyritys ei ole telecom-yhtiö. Tarkemmin sijoittajat eivät suostuneet kertomaan suunnitelmistaan.

”Katkera kuintalvisodan rauha”

Benefonin rahoituspaketin lopullinen toteutuminen riippuu yrityssaneerausohjelman kohtalosta. Turun käräjäoikeus päättää asiasta lähiviikkoina.

– Vaihtoehdot ovat vähissä: joko tämä paketti tai konkurssi. Tämä on katkeraa kuin talvisodan rauha, sanoi Benefonin toimitusjohtaja Jukka Nieminen yhtiökokouksessa.

Osakkeenomistajat eivät nielleet nurisematta uuttakaan tarjousta. Silti äänestyksen hetkellä yhtään vastustavaa ääntä ei korotettu.

– En näe mitään syytä, miksi yritys ei voisi selvitä kuiville, vakuutti myös Benefonin hallituksen puheenjohtaja Jorma U. Nieminen.

Yhtiökokous päätti Jukka Niemisen ehdotuksesta valita yhtiölle kolmehenkisen hallituksen, jonka jäseniksi valittiin Octagon Solutionsin Lontoossa asuvat sijoittajat Crevoiserat ja Brian Katzen sekä Octagonin suomalainen lakimies Juha Kiikeri. Jukka Niemisen mukaan muutokset ovat mahdollisia myös yhtiön toimivassa johdossa.

Octagon astuijulkisuuteen

Salaperäiseksi luonnehdittu sijoittajaryhmä Octagon Solutions astui julkisuuden valokeilaan torstain yhtiökokouksessa. Crevoiserat ja Katzen omistavat omien sanojensa mukaan 18–20 yritystä. Yritysten vuosituotto on noin 250 miljoonaa euroa, ja sijoittajat työllistävät noin 300 ihmistä useilla mantereilla.

– Ostimme muutamia yhtiöitä 1990-luvun puolivälissä. Olimme onnekkaita ja niistä tuli hyvin menestyksekkäitä. Ne alkoivat tuottaa hyvin, sanoo Crevoiserat.

Hänen mukaansa amerikkalainen investointipankki Lehman Brothers ehdotti sijoittajille Benefonia.

– Me olemme olleet tässä prosessissa nyt pari kolme vuotta. Joka kerta kun olemme edenneet kaksi askelta, on jostain ilmaantunut tarjous, joka on osakkeenomistajien mielestä tuntunut edullisemmalta. Me olemme vetäytyneet ja yrittäneet uudestaan muutaman kuukauden kuluttua, sanoo Crevoiserat.

Benefonista pohjauusille järjestelyille

Crevoiseratin mukaan Benefonin työntekijöiden ei pitäisi olla huolissaan työpaikkojensa puolesta.

– Olemme rahoitusihmisiä. Meille on tärkeää, että voimme luottaa yrityksen työntekijöiden asiantuntemukseen.

Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että Benefon olisi tulevaisuudessa osa suurempaa yrityskokonaisuutta.

– Uskoisin, että menee ainakin vuosi, ennen kuin mitään sellaista tapahtuu.

Tuoreimmat osastosta