200402714 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjän taloutta uhkaa ylikuumeneminen

Julkaistu: 23.2.2004 19:46

Venäläisministerin mukaan öljydollarit paisuttavat suhteettomasti osake- ja asuntomarkkinoita

Venäjän osakemarkkinoiden ja suurten kaupunkien kiinteistömarkkinoiden ylikuumeneminen uhkaa koko Venäjän talouskehitystä. Venäjän taloudellisen kehityksen ja kaupan ministerin German Grefin mukaan Venäjälle virtaa liian paljon raaka-aineiden viennistä tulevia valuuttatuloja, jotka muiden investointikohteiden puuttuessa suuntaavat osakemarkkinoille ja suurten kaupunkien kiinteistömarkkinoille.

– Venäjällä ei ole pulaa investointiresursseista. Pulaa on sopivista investointikohteista ja investointi-ideoista, Gref sanoo.

Hintojen kova nousu osakemarkkinoilla ja suurten kaupunkien asuntomarkkinoilla saattaa johtaa kupliin, jotka voivat puhjeta esimerkiksi öljyn maailmanmarkkinahinnan pudotessa. Omaisuusarvojen alentuessa tällöin osake- ja asuntomarkkinoilla kriisi voisi levitä koko Venäjän talouteen.

Venäjä sai viime vuonna ensimmäistä kertaa kansainväliseltä luokituslaitokselta investointitason valtion velan luottoluokituksen. Moody’s -luottolaitoksen antaman reittauksen katsottiin olevan tunnustus Venäjän maariskin huomattavasta pienenemisestä ja avaavan ovet pitkäaikaisille sijoituksille.

Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin venäläinen raha suuntautuu pääasiassa sijoituksiin raaka-ainesektorille ja spekulatiivisiin lyhytaikaisiin sijoituksiin eikä pitkäaikaisiin tuotannollisiin hankkeisiin. Ulkomaiset sijoittajat puolestaan saivat kylmän suihkun lähes heti Moody’s-päätöksen jälkeen Venäjän viranomaisten aloitettua Jukos-ajojahdin.

Tuoreimmat osastosta