2004010693 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Greenspan ennustaa ennätyskasvua USA:lle

Julkaistu: 11.2.2004 20:08

Dollari heikkeni, kun keskuspankin johtaja sanoi korkotason olevan sopiva

Yhdysvaltain talous saattaa maan keskuspankin pääjohtajan Alan Greenspanin mukaan yltää tänä vuonna vahvimpaan kasvuun sitten vuoden 1984.

Alhainen inflaatio antaa samalla keskuspankille mahdollisuuden pysyä ”kärsivällisenä” ennen kuin korkoja aletaan nostaa.

– Kuva on kirkastunut. Edellytykset kestävälle kasvulle Yhdysvaltain taloudessa ovat hyvät, vaikka riskejäkin on olemassa, Greenspan totesi puheessaan kongressin edustajainhuoneen pankki- ja rahoituspalvelujen komiteassa.

Keskuspankki ennustaa Yhdysvaltain talouden kasvavan 4,5–5,0 prosenttia tänä vuonna.

Vaikka talouskasvu onkin nopeutunut, yritykset ovat palkanneet uutta työvoimaa nihkeästi. Tämä johtuu tuottavuuden kasvusta, jota pääjohtaja kuvasi ”hämmästyttäväksi”. Hän uskoi työllisyyden kuitenkin alkavan kohentua ennen pitkää talouskasvun imussa.

Fed arvioi työttömyysasteen asettuvan 5,25–5,50 prosenttiin vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tammikuussa työttömyysprosentti oli 5,6.

Korkotaso nyt sopiva

Keskuspankin nykyistä korkotasoa Greenspan kuvaili ”sopivaksi”. Hän muistutti kuitenkin, että keskuspankki ei voi pitää korkoja ennallaan ”loputtomiin”.

Federal Reserven keskeinen rahamarkkinoiden ohjauskorko eli niin sanottu fed funds-korko on nykyisellään yhdessä prosentissa eli alimmassa lukemassaan liki 46 vuoteen.

Inflaatio on Greenspanin mukaan pysynyt Yhdysvalloissa hintavakaustavoitteen rajoissa. Tätä hän piti merkittävänä, kun ottaa huomioon dollarin heikkenemisen muita valuuttoja vastaan. Dollarin heikkenemisellä ei sinänsä ole Greenspanin mielestä ollut merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Yhdysvaltain pääomamarkkinoilla.

Myönteistäkin pääjohtaja heikossa dollarissa näki, sillä taalan heikkous on auttanut Yhdysvaltoja supistamaan vaihtotaseensa alijäämää ulkomaisen viennin maahan vaikeutuessa.

Greenspan puuttui puheessaan myös liittovaltion valtaisaan budjettialijäämään ja varoitti, että menokurista lipsuminen saattaa johtaa pitkien korkojen nousuun valtion lainapapereiden markkinoilla.

Greenspanin kommentit painoivat dollaria sekä euroon että jeniin verrattuna. Amerikkalaisanalyytikko Michael Woolfolk arvioi uutistoimisto Bloombergin mukaan Greenspanin puheen merkinneen vihreää valoa dollarimyynnille.

Tuoreimmat osastosta