20040806 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsäyhtiöt ja Metso olivat viikon tulospudottajat

Julkaistu: 6.2.2004 18:08

Kuluneella viikolla viime vuoden kehitystään esitelleistä yhtiöistä valtaosa joutui julkaisemaan edellisvuotta heikompia tuloslukuja loka–joulukuulta. Suurimmat tulospudotukset tulivat metsäyhtiöiltä Stora Ensolta ja M-realilta. Myös konepajayhtiö Metso julkaisi selvästi viime vuotta heikomman neljännestuloksen.

Taloussanomat vertailee pörssiyhtiöiden tuloskehitystä neljänneksittäin. Vertailussa on mukana kaikkiaan 60 liikevaihdoltaan suurinta pörssiyhtiötä, joista viikolla kuusi loppuvuoden tuloksensa julkaisi 17 yhtiötä.

Metsäyhtiöiden tulosromahdukset eivät tulleet yllätyksenä. Heikko dollari sekä alhaiset paperien hinnat painoivat yhtiöiden tuloksia.

Stora Enso listasi huonon tuloksen syyksi vielä eläke-, irtisanomis-, käynnistys- ja lakkokustannukset.

Metso valitti myös heikkoa dollaria ja vaikeaa markkinatilannetta. Lisäksi yhtiön kannattavuutta romutti laaja tehostamisohjelma, joka aiheutti lisäkuluja.

Sen sijaan kauppakonserni Kesko onnistui kasvattamaan tulostaan. Yhtiön johto oli erityisen tyytyväinen auto- ja rautakaupan kehitykseen. Myös Anttila menestyi hyvin. Pitkään parjattu ketju-uudistuskin näyttäisi tuottavan tulosta.

Tuoreimmat osastosta