200403213 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n kova talouskasvuhidastui loppuvuonna

Julkaistu: 30.1.2004 18:58

Markkinatolivat odottaneet kovempaakasvuvauhtia

Yhdysvaltain talouskasvu on hieman hyytynyt uusimpien talouslukujen mukaan. Kauppaministeriön perjantaina julkaisemien lukujen mukaan maan bruttokansantuote kasvoi viimeisellä neljänneksellä 4,0 prosentin vuosivauhtia. Vauhti oli kohtuullinen, mutta markkinat olivat odottaneet vetreämpää, 4,8 prosentin tahtia, optimistisimmat olivat veikkailleet jopa kuuden prosentin vauhtia.

Kasvuvauhti on selkeästi verkkaisempi kuin kolmannen neljänneksen huikea 8,2 prosentin kasvu.

– Tiesimme kaikki, ettei kolmannen neljänneksen tahti voi jatkua ikuisuuksiin, kommentoi valuuttatutkija Lara Rhame Brown Brothers Harriman & co-yhtiöstä.

Varsinkaan kulutusluvut eivät olleet kaksiset, sillä kulutus kasvoi kolmen viimeisen kuukauden aikana 2,6 prosentin vauhtia. Luvussa jäätiin kauaksi edellisen vuosineljänneksen 6,9 prosentin kasvutahdista. Kuluttajien harteilla lepää kaksi kolmannesta koko bruttokansantuotteesta.

Yritykset jaksoivat investoida muun muassa uusiin välineisiin ja tekniikkaan viimeisellä neljänneksellä kymmenen prosentin tahtia, mutta pääomasijoitusten kasvuvauhti ei vieläkään tue vakaata talousnousua.

Alkuvuosisamaa tahtia

Alkaneen vuoden uskotaan lähtevän liikkeelle jotakuinkin samassa vauhdissa kuin viime vuoden lopussa. Ensimmäisen vuosineljänneksen bkt-kasvuvauhdiksi ennakoidaan hieman yli neljä prosenttia. Koko viime vuoden talouskasvun vauhdiksi saatiin vuositasolla kohtuullinen 3,1 prosenttia. Vuoden 2002 kasvu jäi vaivaiseen 2,2 prosentin lukemaan.

Ainakin perjantaina julkistetut indeksit kertoivat USA:n talouden olevan edelleen nousu-uralla.

Amerikkalaiskuluttajien luottamusta mittaava Michiganin yliopiston luottamusindeksi kohosi hieman odotettua korkeammalle tammikuussa. Indeksi nousi 103,8 pisteeseen, kun se joulukuussa oli 92,6. Uutistoimisto Bloombergin ennusteessa ekonomistit odottivat lukemaa 103.

Myös Chicagon alueen teollisuustuotanto oli edelleen kasvussa tässä kuussa. Yhdysvaltain keskilännen talousaktiivisuutta kehitystä kuvaava ostopäälliköiden indeksi nousi lukemaan 65,9, kun se viime kuussa oli 61,2. Indeksilukema oli odotettua parempi.

Tuoreimmat osastosta