Nordean ennuste - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailmantalous kohti parempia aikoja

Julkaistu: 26.1.2004 11:59

Maailmantalous näyttää jatkavan kohti parempia aikoja Yhdysvaltojen ja Aasian talouksien vetämänä. Euroaluekin on jo kääntynyt parempaan kansainvälisen kysynnän piristyttyä, mutta kasvu on vielä vaatimatonta, todetaan Nordean tänään julkistetussa talousennusteessa.

- Näemme vaikeasti ennakoitavissa olevien valuuttakurssivaikutusten riskit voittopuolisesti negatiivisina euroalueen talouskasvulle. Siksi kasvuennusteemme euroalueelle ovatkin melko alhaiset, Nordean pääekonomisti Juha Ahtola toteaa. Yhdysvaltojen viime vuoden bkt:n kasvu ylitti jo kolme prosenttia ja tänä vuonna ylittyy neljä prosenttia. Ahtolan mukaan Nordean ekonomistit uskovat kuitenkin, että Yhdysvaltojen talouden tasapainottomuudet pakottavat tiukentuvaan talouspolitiikkaan presidentinvaalien jälkeen, mikä hidastaa kasvun takaisin lähemmäksi kolmea prosenttia ensi vuonna. Yhdysvaltojen ja G7-maiden avaama keskustelu valuuttakursseista alkusyksyllä on siirtänyt valuuttamarkkinoiden päähuomion pois talouskasvusta ja muista reaalitalouden perustekijöistä. Katseet on nyt suunnattu talouspolitiikkaan ja teollistuneen maailman poliittisten päättäjien kommentteihin valuuttakursseista. Tällaisissa oloissa valuuttakurssien trendien ja käänteiden onnistunut ennustaminen on nordealaisten mukaan äärimmäisen haastavaa.

- Omissa analyyseissamme päädymme kuitenkin selkeästi tulokseen, että dollarin heikkeneminen suhteessa euroon on jo yliampunut. Uskomme kuitenkin, että koko vuosi 2004 eletään vielä yliarvostetun euron oloissa noin 1,30-1,20 haarukassa. EKP:llä ei ole kiire nostaa korkoja. Vuoden lopulla 12 kuukauden euriborkorko on vasta karvan yli kolme prosenttia, Ahtola sanoo. Euroalueen talouskehitys on Ahtolan mukaan kaiken kaikkiaan ollut viime vuoden jälkipuoliskolla lievästi myönteisempää kuin odotettiin.

- Vaikka maailmantalous nyt näyttääkin olevan selvästi tukevammalla kasvujalustalla kuin viime syksynä, olemme nostaneet euroalueen kasvuennustetta ainoastaan marginaalisesti. Pääsyy on siinä, että riskipainotuksemme valuuttakurssivaikutusten suhteen on selvästi kallellaan negatiiviseen päin yritysten kannattavuuden, viennin ja investointien osalta. Odotamme kuluvalle vuodelle 1,9 prosentin bkt:n kasvua ja ensi vuodelle 2,3 prosenttia. Suomi piristyy Suomen talouskasvu on Nordean mukaan vähitellen vahvistumassa viime kesän nousukäänteen jälkeen. Viime vuoden loppupuolisko sujui pitkälti odotetulla tavalla.

- Kuluvan vuoden kasvuennustetta onkin nostettu ainoastaan hieman. Odotamme BKT:n kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia, kun aiempi arviomme oli kolme prosenttia. Ensi vuoden talouskasvuennusteemme on edelleen 3,5 prosenttia, ekonomisti Reijo Heiskanen toteaa. Kotitalouksien kysyntä laajeni viime vuonna ripeästi ja näkymät kuluvalle vuodelle ovat mainiot. Yksityinen kulutus laajeni viime vuonna aiempia ennusteita enemmän, yli 3,5 prosenttia. Tänä vuonna vauhti ei Heiskasen mukaan yltäne aivan samaan, koska autokaupan kasvu vaimenee. Muu kulutus sen sijaan lisääntyy viime vuotta vilkkaammin.

- Kotitalouksilta liikenee rahaa myös säästöön, sillä osinkotulojen paisuminen nostaa käytettävissä olevat tulot reaalisesti noin viiden prosentin kasvuun. Kotitalouksien säästämisaste nousee, ja lisääntyneet osinkotulot hakevat sijoituskohteitaan, Heiskanen sanoo. Talouden paluu normaalikasvuun vaatii vientisektorin vetoapua. Nordean mukaan loppuvuonna vienti kääntyikin nousuun, mutta euron vahvuus taittaa nousulta parhaan terän ja viennin suhdannenousu jää normaalia loivemmaksi.