Bkt paisuu sarsista huolimatta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinan kasvu kiihtyi

Julkaistu: 20.1.2004 6:37

Kiinan talous kasvoi loka-joulukuussa 9,9 prosentin vuosivauhdilla. Sarsista ja energiapulasta huolimatta tehtaat työnsivät markkinoille enemmän autoja, tietotekniikka ja vaatteita. Kotimainen kulutus ja vienti nousivat huippuunsa.

Heinä-syyskuussa bruttokansantuotteen vahvistettu kasvuvauhti oli 9,6 prosenttia vuositasolla, Kiinan tilastoviranomaiset kertoivat Bloombergille maanantaina.

Koko viime vuoden talouskasvu oli Pekingin virallisten laskujen mukaan 9,1 prosenttia eli vahvinta kuuteen vuoteen. Bkt:n arvo hyppäsi 11,7 biljoonaan juaniin eli 1,41 biljoonaan dollariin.

Kasvu jatkui viime vuonna vahvana, vaikka sitkeä sars-virus supisti matkustamista, kotimaista kulutuskysyntää ja ulkomaankauppaa vuoden toisella ja kolmannella neljänneksellä. Kiinalaiset tehtaat painivat pitkin vuotta myös energiaongelmien eli lähinnä sähkönjakeluhäiriöiden kanssa.

Sarsista ja energihuolista huolimatta vuosi 2003 oli meille erinomainen. Myimme ennätykselliset 597 000 henkilöautoa, Kiinan toiseksi suurimman autonvalmistajan Shanghai Automotive Industry Corp:in johtaja sanoo Bloombergille. Yhtiön kumppaneita ovat General Motors ja Volkswagen.

Huoliakin on. Viime viikkoina Kiinassa on löydetty uusia sars-tapauksia. Maa seuraa tarkasti myös Vietnamin kamppailua lintuflunssan kanssa.