200406684 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tämä kuva ei päädy mainoksiin

Julkaistu: 16.1.2004 16:16

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin murhaoikeudenkäynnissä yhtenä rikospaikkatodisteena on riekaleinen naisten jakku. Kauluksesta paistaa valmistuttajan, suomalaisen Rils:n logo.

Ruotsin poliisin arkistokuvaa on levitetty viime päivinä kaikkialle maailmaan.

– Kauheaa ajatella, että se kuva näkyy vielä pitkään julkisuudessa, sanoo vaatesuunnittelija Ritva-Liisa Pohjalainen, Rils:n luoja.

Tyyliltään Anna Lindh oli kuin suoraan mallistolle kuvitellusta kohderyhmästä: menestyvä ja laatutietoinen, järkevä pukeutuja.

– Tavaratalo NK:lla on meidän edustuksemme, ja muistelen kuulleeni joskus että Lindh oli asiakkaamme. Järkytyin aikanaan murhauutisesta, mutta en silloin tietenkään kiinnittänyt huomiota hänen vaatteisiinsa. Nyt nämä oikeuskuvat tulivat vielä suurempana yllätyksenä.

Verinen vaate jää mieliimme shokkiarvon takia. Se todistaa elämän katoavaisuutta, sanoi aikoinaan italialainen kohumainosten tekijä Oliviero Toscanini.

– Joku tuttu heitti kyllä puolileikillään, että tässä olisi mainosmiehillämme tilaisuus tehdä benettonit. Mutta näitä kuvia ei ikinä tulla näkemään Rils:n mainonnassa, sen lupaan. Tämänkaltaisissa asioissa olen ehdoton, Pohjalainen vakuuttaa.

Sen sijaan suomalaisen vaatemarkkinoinnin historiikeissa kuva todennäköisesti joskus putkahtaa esiin.

> Ritva-Liisa Pohjalainen: Muodin allegria –näyttely Helsingin Designmuseossa 23.1.–21.3.

Tuoreimmat osastosta