Pc-kaupan järjestys vaihtui - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HP kiilasi Dellin ohi

Julkaistu: 15.1.2004 8:51

Vahva joulumyynti nosti Hewlett-Packardin viime vuoden neljännellä neljänneksellä Dellin ohi maailman suurimmaksi pc-yhtiöksi.

HP nappasi 16,9 prosentin siivun koko maailman pc-markkinoista loka-joulukuussa. Dellin osuus oli vain hivenen kapeampi eli 16,3 prosenttia, tutkimuslaitos IDC laskee.

Maailman kolmonen oli IBM, joka ei myy omia pc-laitteitaan kuluttajille. IBM:n osuus oli noin kuusi prosenttia markkinoista. Seuraaviksi sijoittuivat Fujitsu ja Siemens.

Vuoden muilla neljänneksillä Dell piti pintansa hienoisesti Hewlett-Packardiin verrattuna. Koko vuoden luvuilla mitattuna Michael Dellin perustama yhtiö on edelleen maailman pc-ykkönen. IDC arvelee, että Dell pitää ykköspaikkansa myös tänä vuonna.

Loka-joulukuussa pc-markkinat kasvoivat 15,2 prosenttia vuoden takaisesta. Maailmassa myytiin yli 44 miljoonaa pc-laitetta.

Vuositasaolla markkinat kasvoivat 11,4 prosenttia 152,6 miljoonaan yksikköön.

IDC arvelee, että pc-laitteiden keskihintojen aleneminen piti alan yhtiöiden kokonaisliikevaihdon vuoden takaisella, 176 miljardin dolalrin tasolla.

Myös toinen tutkimuslaitos Gartner Group julkisti keskiviikkona samansuuntaiset arvionsa pc-markkinoista, Financial Times kirjoittaa.