Tähtäimessä 3,5-4 prosentin kasvu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fed povaa USA:lle parempaa

Julkaistu: 7.1.2004 8:22

Yhdysvaltain talouskasvu voimistuu, työllisyys paranee, inflaatio alkaa kiihtyä ja paine korkojen nostoon kasvaa pikku hiljaa, keskuspankki Federal Reserven johtokunnan jäsen Jack Guynn arvelee.

Atlantan Fedin johtaja Jack Guynn sanoi puheessaan maanantaina, että hän uskoo Yhdysvaltain talouden kasvavan tänä vuonna 3,5-4,0 prosentin vauhdilla, kun yritysten investoinnit osoittavat voimistumisen merkkejä.

Vahvistuva kasvu merkitsee myös sitä, ettei pättäjien tarvitse enää huolehtia deflaation riskeistä, Guynn sanoi Bloombergin mukaan.

Guynnin mielestä Fedin nykyinen yhden prosentin ohjauskorko on sopivalla tasolla. Kun Fedin on lopulta pohdittava koron nostamista, pitää keskuspankin tehdä päätöksesensä talouden todellisen kasvun perusteella eikä kalenteriin tuijottamalla, Guynn sanoi.

Maanantaina toinen Yhdysvaltain keskuspankkijohtaja Ben S. Bernanke sanoi, ettei dollarikriisiä ole näköpiirissä ja että dollarin suhteutus pelkästään euroon on harhaanjohtavaa. Markkinat tulkitsivat Bernanken puheita niin, että dollarin heikentyminen tavallaan sopii Fedille. Niinpä euro ja jeni jatkoivat vahvistumistaan suhteessa dollariin.

Viime vuonna dollari laski euroon nähden 17 prosenttia ja jeniin nähden lähes kymmenen prosenttia.

Keskupankkiireiden näkemykset saavat tukea tiedoista, joiden mukaan irtisanomisten määrä on vähentynyt Yhdysvalloissa. Varsinkin it-alan yhtiöt ovat peruneet kahden vuoden aikana tekemiään irtisanomisia. Sen sijaan rahoitusalalla väen vähentäminen jatkuu.