200303597 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan pankkikentän raja-aidat huojuvat

Julkaistu: 22.12.2003 19:07

Pankkialan suursiivouksen odotetaan vauhdittuvan ensi vuonna

Saksan pankkien karsintapelin odotetaan vilkastuvan ensi vuonna. Pääroolissa ovat nyt julkiset osavaltiopankit ja säästökassat sekä osuuspankit.

– 2004 tulee olemaan muutosten vuosi. Megafuusioon suurten liikepankkien välillä en usko, merkittävämpää on pankkiryhmien rajat ylittävä yhteistyö, arvioi pankkiyhdistys BdB:n johtaja Manfred Weber uutistoimisto vwd:n haastattelussa.

Julkisella sektorilla muutospaineita lisää Euroopan komission päätös kieltää osavaltiopankeilta valtion tuet vuodesta 2006 alkaen. Luottoluokitukset laskevat ja lainaraha kallistuu, mikä vaikuttaa myös osavaltiopankeilta rahansa lainaaviin säästökassoihin.

Nykyisessä tuloskunnossa pysyminen vaatisi tulojen lisäämistä 20–40 prosenttia tai henkilöstökustannusten pudottamista 30–80 prosenttia, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Lisäväriä keskusteluun on tuonut pohjoissaksalaisen Stralsundin kaupungin päätös myydä säästökassansa eniten tarjoavalle.

Kolmijakoakritisoidaan

Tähän asti Saksassa on noudatettu tiukasti kolmijakoa liikepankkeihin, julkisiin pankkeihin ja osuuspankkeihin. Jakoa on perusteltu palvelujen turvaamisella kaikille kansalaisille ja pienille yrityksille.

Osavaltioiden, kuntien, ja kaupunkien hallitsemat osavaltiopankit, säästökassat ja asuntorahoittajat hallitsevat noin 45:tä prosenttia alan markkinoista. Liikepankkien markkinaosuus on noin 35 ja osuuspankkien osuus noin 20 prosenttia.

Liikepankkeja on kismittänyt jo vuosia, etteivät ne ole voineet ostaa julkisia pankkeja, vaikka varakkaimmat osavaltiopankit kuten WestLB ja NordLB ovat tulleet mukaan muun muassa investointipankkitoimintaan.

Stralsundin säästökassan myynti yksityiselle sektorille olisi ennakkotapaus, jonka uskotaan saavan liikkeelle muitakin. Ostohaluistaan ovat kertoneet jo ainakin Commerzbank ja ruotsalainen SEB. Toistaiseksi myyntiä jarruttaa Mecklenburg-Etupommerin osavaltio, joka pitää sitä lainvastaisena.

Maan valtionvarainministeriöllä ei tunnu olevan mitään myyntiä vastaan, ja pankkivalvonnan BaFin johtaja Jochen Sanio vaatii tämän tästä vauhtia alan konsolidointiin.

Myös Bundesbankin pääjohtaja Ernst Welteke totesi marraskuussa Frankfurtin eurooppalaisessa pankkikongressissa, että säästökassojen olisi suotavaa avautua yksityisillekin ostajille.

Bundesbank arvioi joulukuun kuukausikatsauksessaan, että Saksan finanssijärjestelmän vakauden edellytykset ovat parantuneet tänä vuonna selkeästi, mutta alalla on yhä merkittävää sopeuttamistarvetta. Julkisten pankkien yksityistämistä suosittelee myös IMF:n marraskuussa julkistama raportti Saksan pankeista.

Maksuliikennettäon jo keskitetty

Hiljaista pankkikentällä ei toki ole ollut tänäkään vuonna. Ulkomaisista pankeista muun muassa Citigroup, Credit Suisse ja Royal Bank of Scotland puhuvat yhä avoimemmin haluistaan kasvaa Saksassa. Todennäköisimpänä ostokohteena pidetään Commerzbankia, joka on sopivan kokoinen ja saanut suuren osan saneerauksestaan tehtyä.

Deutsche Bank ja Dresdner Bank ovat vastikään siirtäneet maksuliikenteensä Postbankille ja HypoVereinsbank Münchenin säästökassalle. Osuuspankkiryhmän priimus DZ Bank ja maan suurin osavaltiopankki WestLB puolestaan päättivät äskettäin yhdistää omat maksuliikennetoimintonsa.

Kölnin ja Bonnin säästökassat valmistelevat yhdistymistä, ja osavaltiopankkien asuntorahoitusyhtiöistä LBS Schleswig-Holstein on yhdistymässä Ala-Saksin ja Berliinin vastaavien kanssa. Mukaan lähtenee myös Hampurin LBS, kertoi päivälehti Die Welt eilen.

Jotkut uskaltautuvat ulkomaillekin. Bausparkasse Schwäbisch Hall avasi kuukausi sitten yhteisyrityksen China Construction Bankin kanssa. Sino-German Bausparkasse, josta saksalaiset omistavat vajaan neljänneksen, aikoo saada asiakkaikseen kolmessa vuodessa 160 000 kiinalaista asuntosäästäjää. T?ekissä, Slovakiassa ja Unkarissa Schwäbisch Hall on jo markkinajohtaja.

Tuoreimmat osastosta