200305440 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saddam heiluttaa dollaria

Julkaistu: 15.12.2003 20:22

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin lauantai-iltana tapahtunut pidätys nosti merkittävästi Yhdysvaltojen nykyisen presidentin George W. Bushin osakkeita lähestyvissä presidentinvaaleissa.

Pidätyksellä on monenlaisia heijastusvaikutuksia myös talouteen. Toivo Irakin tilanteen rauhoittumisesta antoi potkua muun muassa maailman pörssimarkkinoille. Euroopan pörsseissä ovat olleet nousussa erityisesti sellaiset yhtiöt, jotka ovat riippuvaisia Yhdysvaltojen markkinoista. Tällaisia yhtiöitä ovat esimerkiksi vakuutusyhtiöt ja pankit.

Saddam Husseinin pidätyksellä on vaikutuksia myös raaka-aineiden hintoihin. Pidätys laski selvästi raakaöljyn hintaa. Raakaöljyn hinnan lasku näkyi Fortumin osakkeen pörssikurssissa. Asiantuntijat muistuttivat maanantaina, ettei perustilanne öljymarkkinoilla ole kysynnän ja tarjonnan suhteen muuttunut mihinkään.

Entisen diktaattorin pidättäminen tuki myös dollarin kurssia. Tuki näyttää olevan kuitenkin hetkellinen. Esimerkiksi Nordean analyytikko Jussi Hahtela arvioi, ettei Saddamista ole USA:n talouden pelastajaksi. Pidätys ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että Yhdysvallat kärsii suurista budjetti- ja vaihtotasevajeista.

Suomen viennin kannalta olisi erittäin tervetullutta, että pitkään jatkunut dollarin alamäki päättyisi. Tullin tammi–lokakuun ennakkotietojen mukaan Suomen vienti EU:n ja euroalueen ulkopuolelle on pian yhtä suuri kuin EU:hun ja euroalueelle. Vienti EU:n alueelle on ollut laskussa jo pitkään, mutta vienti alueen ulkopuolelle kasvoi kuluvan vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana kaksi prosenttia.

Tärkeimmät EU-alueen ulkopuolista vientimaista ovat Yhdysvallat ja Venäjä. Varsinkin vienti Venäjälle on kehittynyt suotuisasti.

Dollarin heikentyminen vaikeuttaa vientiä euroalueen ulkopuolelle. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan dollarin nykykurssi ei vielä ratkaisevasti vaikeuta Suomen vientiä. Päinvastaisiakin näkemyksiä esitetään.

Metson johtoon siirtyvä Masa-Yardsin toimitusjohtaja Jorma Eloranta ennakoi Taloussanomien haastattelussa lauantaina, että Yhdysvalloista tuskin tulee risteilijätilauksia dollarin nykykurssilla. Laivatilauksiin vaikuttavat myös muut asiat kuin valuuttakurssit. Tänä vuonna on tehty ennätyksellisen paljon laivatilauksia, mutta niistä vain seitsemän prosenttia on tullut Eurooppaan. Viime vuosina eurooppalaisten telakkojen osuus on ollut noin parikymmentä prosenttia. Tilaukset ovat menneet esimerkiksi telakkatukia avokätisesti myöntävälle Etelä-Korealle.

Euroopan talouskasvun polkeminen paikoillaan samaan aikaan, kun euro vahvistuu suhteessa dollariin, on viennistä riippuvalle Suomelle todellinen haaste. Tähän saakka siihen on kyetty vastaamaan suhteellisen hyvin. Irakin tilanteen rauhoittuminen ja maan jälleenrakentaminen ovat myönteisiä uutisia, vaikka Irakin urakat uhkaavat mennä suomalaisilta ohi.

Tuoreimmat osastosta