200306139 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Polar Electro lisää tuotekirjoa

Julkaistu: 26.11.2003 20:13

Sykemittareistaan tunnettu yhtiö aloitti tänä syksynä laihdutuslaitteen myynnin. Ensi vuonna Polarilta on tulossa 30 uutta tuotetta.

Maailman suurin sykemittareiden valmistaja Polar Electro odottaa ensi vuodelle lähes 30 prosentin liikevaihdon kasvua, ja henkilöstö kasvaa sekä Suomessa että ulkomailla.

– Vaikka markkinatilanne on ollut vähän epävarma, Polar kasvaa ensi vuonna nopeammin kuin tänä vuonna, vakuuttaa toimitusjohtaja Jorma Kallio.

Keskimäärin kasvu on viime vuosina ollut 20 prosentin luokkaa, tosin tänä vuonna kasvu tipahtaa kymmeneen prosenttiin. Kallion mukaan syynä on epäsuotuisat valuuttakurssit.

Sykemittareita menee edelleen kappalemääräisesti eniten, mutta liikevaihdoltaan suurin ryhmä ovat niin sanotut juoksijan ja pyöräilijän tietokoneet.

Uusin tuote on syksyllä kauppoihin tullut painonhallintalaite, jonka odotetaan tuovan ensi vuonna jo kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Nykyisten kahdeksan tuotesegmentin lisäksi ensi vuonna on tulossa kolme uutta segmenttiä ja 30 uutta tuotetta.

– Kuten Nokian tai autoteollisuuden, meidän pitää kehittää tuotteita erilaisille segmenteille, Kallio sanoo.

Ranteessa käytettävä painonhallintalaite on myynnissä nyt Pohjoismaissa, Britanniassa ja Sveitsissä. Vuodenvaihteessa laite lanseerataan myös muualla.

Laitteen päämarkkinat ovat Yhdysvalloissa, mutta sinne Polar ei aio mennä ennen kuin oikeat markkinointikeinot on löydetty muissa maissa.

TuotantoKiinassa lisääntyy

Kasvu näkyy myös kempeleläisyrityksen henkilöstömäärässä. Eniten väki lisääntyy Kiinassa, mutta uusia työntekijöitä palkataan myös Suomeen.

Polar avasi uuden tehtaan Etelä-Kiinassa pari viikkoa sitten. Tehdas kattaa tulevaisuudessa kolmanneksen Polarin Kaukoidän tuotannosta. Suurin tehdas on edelleen Malesiassa, jossa on yli 500 työntekijää. Suomessa on tuotekehitys ja hallinto sekä pientä koetuotantoa, kolmisensataa työntekijää. Kallion mukaan nämä toiminnot myös säilyvät Suomessa.

Kilpailijoina kello- jaurheiluvälinemerkit

Polar hoitaa myynnin omien tytäryhtiöidensä avulla. Nyt myyntiyhtiöitä on 14, ja määrä kasvaa ensi vuonna kahdella tai kolmella.

– Kun tulee paljon tuoteperheitä, se vaatii ammattitaitoisen henkilöstön.

Kilpailu kiristyy sitä mukaa kun yritys kasvaa. Isot kello- ja urheiluvälinemerkit ovat viime aikoina tulleet Polarin apajille.

– Mitä isommaksi kasvamme, sen tuulisempaa on. Tiettävästi meillä on 68 kilpailevaa merkkiä.

Painonhallintalaitteissa ei Kallion mukaan ole vielä kilpailua. Hän luottaa Polarin pärjäämiseen.

– Kuka tahansa, jolla on riittävät resurssit, voi tehdä mittareita, mutta Polar on vahvin ihmiskropan fysiologian tutkimuksessa.

Parhaillaan tutkitaan Australiassa, miten tehokas laihdutusmenetelmä painonhallintalaite on verrattuna lääkärin ohjaamaan laihdutusryhmään.

Uuden tuoteperheen kehittäminen tutkimuksineen maksaa Kallion mukaan 5–10 miljoonaa euroa.

Polar aikoo edelleen tehdä pääasiassa lisälaitteita ranteisiin, vaikka painonhallintatuotteeseen liittyy internetissä käytettävä ohjelmisto.

Tuoreimmat osastosta