200306768 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Skandian Andersson kritiikkimyrskyn kohteena

Julkaistu: 26.11.2003 19:40

Uusi toimitusjohtaja asui Skandia-asunnossa ja jätti kertomatta miljoona-palkkioista. Omistajia yrityksen epäselvä tiedotuspolitiikka ei miellytä.

Skandian uuden toimitusjohtajan Hans-Erik Anderssonin piti pelastaa haukutun vakuutusyhtiön maine, mutta edellytykset eivät toistaiseksi näytä hyviltä.

Anderssonin ympärille on puhjennut varsinainen mediamyrsky sen jälkeen kun kävi ilmi, että hän jätti kertomatta julkisuuteen Skandialta aikoinaan saamistaan miljoonapalkkioista. Andersson ilmoitti saaneensa bonuksia 6,2 miljoonaa kruunua, mutta saikin Svenska Dagbladetin laskelmien mukaan bonuksia ja lähtökorvauksia 13,5 miljoonaa kruunua (noin 1,5 miljoonaa euroa).

Lisäksi Andersson vakuutti reilu viikko sitten, ettei hän ole saanut Skandialta asuntoa. Uusimpien paljastusten mukaan hän asui kuitenkin Skandia-asunnossa vuonna 1997. Juuri johdon kalliit työsuhdeasunnot ovat olleet suuri osa skandaalia, joka nakertaa ruotsalaisten luottamusta finanssikonserniin.

Andersson itse ei ymmärrä kritiikkiä.

– Lehdistötilaisuudessa minulta kysyttiin bonuksista. Oletin, että kysymys viittasi kohuttuun osakesidonnaiseen bonusohjelmaan. En voinut ajatellakaan, että siinä viitattiin kokonaiskorvaukseen eli palkkaan, irtisanomispalkkaan, bonukseen ja lähtökorvaukseen, Andersson kirjoittaa Skandian kotisivuilla julkaistussa kirjeessä.

Skandia-asunto oli Anderssonin mukaan väliaikainen.

– Maksoin markkinavuokraa ja luovutin asunnon takaisin, kun oma talomme valmistui, Andersson puolustautuu.

Omistajatharmissaan

Epäselvyydet Anderssonin ja Skandian aiemmista suhteista eivät lopu tähän. Andersson itse kertoi eronneensa yrityksen palveluksesta vuonna 1999, kun taas hallituksen puheenjohtajan Bengt Braunin mukaan hän sai potkut.

Eilen Andersson selvitti, että hänen lähtöään pidettiin irtisanomisena, vaikka hän erosikin itse, koska hänen työtehtävänsä olivat kadonneet. Lähtökorvausta maksettiin joka tapauksessa 3,6 miljoonaa kruunua.

Skandian omistajat alkavat nyt turhautua skandaaliin, joka tuntuu paisuvan päivä toisensa jälkeen.

Sekä Robur, Alecta, Andra AP-fonden että Aktiespararna ilmaisivat eilen tyytymättömyytensä Skandian tapaan hoitaa asioita.

– Tämä ei luo hyvää pohjaa Skandian uudelle toimitusjohtajalle. Olen erittäin yllättynyt. Tämän olisi voinut hoitaa paljon paremmalla tavalla, sanoi Andra AP-fondenin toimitusjohtaja Lars Idermark Dagens Industrille.

Sampo, joka niinikään lukeutuu Skandian suuromistajiin, ei halua kommentoida jupakkaa.

– Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että erityisesti kuluttajaliiketoiminnassa luottamuksella on suuri merkitys, sanoo Sammon viestintäjohtaja Hannu Vuola.

Tuoreimmat osastosta