200309396 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kemira haluaa olla paras

Julkaistu: 25.11.2003 14:52

Kemira ilmoitti yllättäen maanantaina uuden pääjohtajan valinnasta. Elcoteqin nykyinen toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti aloittaa Kemiran pääjohtajana ensi vuoden toukokuun lopulla. Nykyinen pääjohtaja Tauno Pihlava jää samaan aikaan eläkkeelle runsas vuosi suunniteltua aiemmin.

Pihlava on tehnyt koko työuransa Kemirassa. Pääjohtajaksi hänet nimitettiin neljä vuotta sitten. Kemiran hallituksen mielestä Pihlava on johtanut ja kasvattanut yhtiötä hyvin. Se ei kuitenkaan näytä riittävän. Mistään selkeistä potkuista ei ole kysymys, koska hän jatkaa pääjohtajana ensi kevääseen saakka.

Kemiran hallituksen puheenjohtaja Anssi Soilan mielestä pääjohtajavaihdoksella haetaan muutosnopeutta. Kemiran toimintakulttuurissa keskeinen asia tulee olemaan pääoman tuotto ja muutoksen nopeus. Tavoitteena on olla yksinkertaisesti paras. Soilan mielestä kulttuurimuutokset onnistuvat yleensä helpommin ihmisiltä, jotka tulevat ulkopuolelta.

Kurkilahden mielestä hänen tehtävänään on nopeuttaa hallituksen asettamaa strategista linjausta ja tehdä Kemirasta maailman johtava tekijä sellu- ja paperikemikaaleissa. Tehtävä on haastava, koska samaan aikaan pitää kehittää myös muita liiketoiminta-alueita. Kemiran hallituksen mukaan strategiaa jatketaan nykylinjauksen mukaisena kaikkia liiketoimintayksikköjä kehittäen: sellu- ja paperikemikaalien lisäksi kehitetään myös vesikemikaaleja, maaleja ja teollisuuskemikaaleja. Kuvassa on edelleen mukana myös Kemirasta irrotettu lannoiteyhtiö GrowHow.

Kurkilahden ura on näyttävä, vaikka visiitti Raision johdossa jäi alle vuoden mittaiseksi. Kurkilahden näytöt Nokian Renkaissa ja Elcoteqissa ovat vahvat. Se näkyi myös maanantain pörssikursseissa. Kun tieto Kurkilahden nimittämisestä Kemiran pääjohtajaksi tuli julki, Kemiran osake vahvistui merkittävästi ja Elcoteqin kurssi laski. Markkinat luottavat, että Kemiran asema vahvistuu Kurkilahden johdolla.

Kurkilahden lähdön syynä Raisiosta pidetään sitä, että Raision omistajat eivät olleet valmiita tarvittaviin muutoksiin. Jääräpäiset omistajat eivät ole outo asia myöskään Kemirassa. Omistajavalta Kemirassa on valtiolla, koska valtio omistaa osakkeista yli puolet. Se näkyi pari vuotta sitten kun valtio yritti fuusioida Kemiran ruotsalaisen Dynean kanssa. Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) joutui perääntymään hankkeesta eduskunnan vastustuksen takia. Lannoiteteollisuus haluttiin pitää kotimaisissa käsissä.

Kurkilahti halusi Raisiossa kehittää erityisesti paperikemikaaleja. Nyt hän saa tehdä sitä Kemirassa yhtiön hallituksen tuella. Kemiran nostaminen maailman johtavaksi tekijäksi sellu- ja paperikemikaaleissa edellyttää kovaa kasvua. Sen yhdistäminen keskeiseksi tavoitteeksi nostetun pääoman tuoton kanssa edellyttää toiminnan kovaa tehostamista. Kurkilahden onnistumisen kannalta on olennainen kysymys, onko valtio pääomistajana valmis radikaaleihin ja ikäviinkin ratkaisuihin.

Tuoreimmat osastosta