200301172 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

A-Katsastus hakee kasvua Venäjän uudistuvilta markkinoilta

Julkaistu: 24.11.2003 19:54

Suomen suurin autokatsastusyritys tähyää myös Ruotsin ja Tanskan markkinoille

Suomalainen insinööriosaaminen on tekemässä uutta aluevalloitusta, kun Suomen autokatsastusmarkkinoita dominoiva A-Katsastus aikoo hakea kasvua Venäjältä. Vuoden loppuun mennessä A-Katsastus avaa kaksi katsastusasemaa Pietarissa, ja Moskovassa ensimmäiset asemat on tarkoitus avata ensi vuonna. Venäjä tarjoaa mahdollisuuden hakea kasvua.

– Moskovan kaupunki on tehnyt päätöksen siitä, että autokatsastuksia pitää tehdä enemmän. Nykyinen kapasiteetti ei tähän riitä. Venäjän markkinat ovat mielenkiintoiset, luonnehtii markkinajohtaja A-Katsastuksen pääomistaja MB-rahastojen osakas Hannu Puhakka.

Venäjän mielenkiintoisuuteen kuuluu, että vaikka kilpailu on nimellisesti avattu, asemien perustaminen ei aina onnistu vaivatta. Toisaalta itärajan tullirumban kaltaiset järjettömyydet eivät luonnehdi katsastustoimintaa.

Puhakka kertoo, että A-Katsastuksella on laajenemishaluja Ruotsiin ja Tanskaan.

– Etenkin Ruotsi ja Tanska kiinnostavat. Ennemmin tai myöhemmin katsastustoiminta vapautetaan kilpailulle myös niissä.

Puhakan MB-rahastot on pääomasijoittaja, joka vei voiton viime keväänä, kun silloiselta nimeltään Suomen Autokatsastus tuli myyntiin. Reilu puoli vuotta sitten tehty sijoitus on Puhakan mielestä ollut kannattava.

– Ostimme yrityksen, joka on selkeä markkinajohtaja ja tekee hyvää tulosta. Yhtiössä perustyö on tehty hyvin.

A-Katsastukselle etsitään ostaja tai yhtiö listataan

Pääomasijoittajien ansaintalogikkaan tunnetusti kuuluu se, että hankittu yritys laitetaan ennemmin tai myöhemmin myyntiin. A-Katsastuskin on tulossa myyntiin – joskus.

– Ei meillä vielä ole mitään ”exit-plania” olemassa. Yleensä meillä on tarkoituksena kehittää sijoitustamme reilut viisi vuotta.

A-Katsastus tulee myyntiin mutta vasta sitten, kun kasvu sitä edellyttää.

– Tällöin vaihtoehtoina ovat esimerkiksi listautuminen, jos kasvua varten tarvitaan pääomia. Tai sitten voimme liittoutua jonkin toisen yrityksen kanssa.

Markkinaosuus laskenut, mutta edelleen suurin

Suomen autokatsastusmarkkinoilla A-Katsastus 150:llä asemallaan on ylivoimainen markkinajohtaja, joskin kilpailun alettua 1995 sen markkinaosuus on tippunut noin kuuteenkymmeneen prosenttiin, ja joillain paikkakunnilla yhtiön markkinaosuus tehdyistä katsastuksista on tippunut alle puoleen.

– Aiomme vastata haasteeseen perustamalla lisää asemia, Puhakka kertoo.

Selvin yksittäinen haastaja A-Katsastukselle on itsenäisten autokatsastusyritysten markkinointiyhteenliittymä K1-katsastajat. Toistaiseksi sen toiminta on kuitenkin rajoittunut Kehä III:n ulkopuolelle, eikä se näin ollen pääse lohkaisemaan siivua maan vilkkaimmasta markkinasta. Pääkaupunkiseudulla vain espoolainen Etelä-Suomen autokatsastajat kuuluu K1-ketjuun.

Suomessa on 220 katsastusasemaa. Vuosittain Ajoneuvohallintokeskus saa reilu kymmenen lupahakemusta uuden aseman perustamiseksi. Puhakan mukaan A-Katsastus aikoo perustaa uusia asemia viiden aseman vuosivauhtia.

Tuoreimmat osastosta