200304307 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Italia yrittää ratkaista EU:n virastokisan joulukuussa

Julkaistu: 20.11.2003 20:10

Italia ei halua kamppailla enää Suomen kanssa kahdestaan Euroopan elintarvikevirastosta

EU:n puheenjohtajamaa Italia on vihdoin ryhdistäytynyt ratkaisun etsimiseksi EU-maita hiertävässä virastokiistassa. Italia on nimittänyt korkean tason virkamiehen, ministeri Fabio Fabrin keskustelemaan eri jäsenmaiden kanssa kompromissin löytämiseksi vajaan kymmenen viraston sijoittamiseen joulukuun huippukokouksessa Brysselissä.

– Tämä on Suomelle positiivinen asia. EU:n puheenjohtajamaalla on pitkästä aikaa rohkeutta konsultoida kysymyksessä. Kahteen vuoteen ei ole tapahtunut mitään virastoasiassa, sanoo erityisasiantuntija Jyri Ollila valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristöstä.

Italia on menettänyt puhtiaan Euroopan elintarvikevirastosta tappelussa Suomen kanssa, koska Suomi ei näytä suostuvan kompromisseihin.

Italia ei yritä sopia enää Suomen kanssa kahden kesken Euroopan elintarvikeviraston jakamisesta.

– Tämä on positiivinen asia Suomen kannalta. Tämä ei ole enää Italia-Suomi -kamppailu, vaan nyt puhutaan monesta virastosta. Italialla on nyt muita intressejä, sanoo Ollila.

Suomen esitys ei kelvannut Italialle

Suomi yritti tarjota Parmalle elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä huolehtivaa komission yksikköä, jotta Suomi saisi varsinaisen elintarvikeviraston Helsinkiin.

– Tämä ei ollut riittävän näyttävä juttu Italialle. Viraston jakomallista ei puhuta enää. Suomi saa elintarvikeviraston kokonaan tai sitten ei, sanoo Ollila.

Italia tavoittelee itselleen erityisesti Euroopan kemikaalivirastoa, jota myös Ruotsi tavoittelee.

Italian tavoitteena on tuoda joulukuun huippukokoukseen melko valmis ratkaisu, jossa päätettäisiin vajaan kymmenen uuden EU-viraston sijainnista. Uutta osoitetta odottavat muun muassa tietoturva-, meriturvallisuus, rautatie-, lentoturvallisuus-, kemikaali-, rajavalvonta-, tietotartuntatautivirastot.

Jäsenmailla on suuret paineet päästä sopuun, sillä muutoin uudet jäsenmaat siirtävät virastojen sijoittamisen pois Brysselistä hamaan tulevaisuuteen.

Tuoreimmat osastosta