200307275 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verovähennys vauhdittaa jättimaastureiden myyntiä USA:ssa

Julkaistu: 20.11.2003 17:06

Jättimaastureiden, pick-up truckien ja monitoimiautojen myynti on uudessa myötätuulessa Yhdysvalloissa. Autokauppa on ollut taloustaantumasta huolimatta vauhdissa, sillä olematon korkotaso on tuonyt mukanaan edullisia osamaksusopimuksia.

Elokuussa automyynti oli ennätysvedossa, ja syksylläkin myynti on ollut viimevuotiseen verrattuna selvästi pirteämpää.

Syyskuun myyntiluvut olivat 12 prosenttia korkeammat kuin viime vuoden vastaavan ajan luvut. Tilastojen kärjessä komeilivat sekä GM:llä että Fordilla monitoimimaasturit ja pick-up truckit

Isot ajoneuvot ovatkin olleet pitkään myyntilistojen kärjessä, mutta lisäpotkua myyntiin antaa nyt presidentti Bushin veroleikkauspaketti. Se antaa pienyrittäjien vähentää jo tämän vuoden verotuksessa kaikkiaan 100 000 dollarin verran laitehankintoja.

Vähennyksiin huolitaan yli 6000-paunaisen eli 2700 kiloisen työtarkoituksiin hankitun ajoneuvon hinta. Täyden vähennyksen saa, jos auto on kokonaan työkäytössä. Sen valvominen on käytännössä kuitenkin vaikeaa.

Vähennys on voimassa nykylakien mukaan ainakin vuoden 2005 loppuun. Ja kuin sattumalta, varsin moni uusi SUV-malli ja nelivetomaasturi painaa nyt hieman yli verovähennysrajan.

Kauppiaat innoissaanhyvistä voitoista

– Osta itsellesi uusi SUV jouluksi, mainostavat riemastuneet autokauppiaat.

Vähennyksen innoittamia uusia myyntilukuja ei ole vielä saatavilla, mutta alustavien tietojen mukaan autokauppa käy tulisen kuumana.

Autokauppiaat ovat taivaassa, sillä he saavat supermaastureista enemmän voittoa kuin muista ajoneuvoista. Noin 50 000 dollarin maasturista kauppiaalle jää voittoa jopa 20 000 dollaria. Tavallisen ajoneuvon voitto jää kymmenesosaan tuosta.

Ostajat hamuilevatkin nyt erityisesti jättisuosion saanutta valtavaa Hummeria, ja sen myynti onkin kasvanut jättiharppauksin syksyn aikana. Samoin haluttuja ovat lähes 4000-kiloiset Suburbanit, Chevey Trailblazerit ja Volkswagen Touaregit .

Tuoreimmat osastosta