200304583 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nordean pääanalyytikko huolissaan dollarin pudotuksesta

Julkaistu: 19.11.2003 19:29

Nordean pääanalyytikko Roger Wessman ennakoi euron jatkavan edelleen vahvistumistaan dollarin suhteen lyhyellä tähtäimellä.

Euro saattaa hänen mukaansa nousta seuraavan parin viikon tai lähimmän kuukauden aikana hyvinkin 1,23 dollariin.

Dollarin tiistainen romahtaminen euroa vastaan herättää Wessmanin mukaan huolta myös dollarin pidemmän ajan kehityksestä. Dollaria painaa sinänsä vanha ongelma eli USA:n valtion velkaantuminen.

– Kun viimeaikaiset erittäin vahvat talousluvut USA:sta eivät ole saaneet dollarin merkittävää vahvistumista aikaan, voi kysyä, mikä sen voisi aikaansaada. Perusongelmalla eli USA:n velkaantumisella on selkeästi yliote markkinoilla ja tämä voi lyhyellä tähtäimellä viedä eurotaalaa vielä ylöspäin. Ei ole mitään merkkejä siitä, että pohja dollarissa olisi vielä saavutettu, Wessman sanoi.

Protektionisminleviäminen skenaariona

Dollarin heikentymistä ajoi tiistaina muun muassa USA:n ilmoitus tuontirajoitusten asettamisesta joillekin kiinalaisille tekstiilituotteille. Markkinoilla tämä lisäsi arveluja, että USA on valmis suojelemaan kotimaista teollisuuttaan kaikin keinoin ja että keinovalikoimaan sisältyisi myös heikompi dollari. Ilmoitus tuontirajoituksista herätti pelkoa myös kauppasodan mahdollisuudesta Kiinan kanssa.

Yksi kauhuskenaario on protektionismin pääsy valloilleen maailmankaupassa. Wessman painottaa, ettei USA:n terästulleista ja tekstiilin tuontirajoituksista Kiinalle voi vielä vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Jos kauhuskenaario toteutuisi ja protektionismi lähtisi rajusti kasvuun, se voisi vaikuttaa erittäin negatiivisesti koko maailmantalouden kasvuun ja sinällään heikentäisi dollaria, Wessman arvioi.

Dollarin heikentymispaine purkautuu juuri euron kautta, sillä Aasian maat ovat pyrkineet estämään omien valuuttojensa vahvistumisen dollarin suhteen.

– USA:n velkaantuminen ei sinällään ole ongelma niin kauan, kun velanantajat ovat valmiita lainaamaan lisää. Kysymys on siitä, onko nyt ylitetty jonkinlainen kipukynnys tämän suhteen. Tilannetta ei ole myöskään auttanut, että presidentti Bushin hallinto puhuu aasialaisten valuuttojen vahvistumisen puolesta. Aasialaiset kuitenkin ensisijaisesti rahoittavat USA:n vaihtotaseen alijäämää, Wessman totesi.

– Ongelmana on, että tästä syntyy helposti itseään vahvistava kierre. Kun dollari heikkenee, dollareissa lainaa antaneet tekevät valuuttakurssitappioita eikä se ei ainakaan lisää heidän lainanantohalujaan, hän sanoi.

Ulkomaisten sijoittajien sijoitukset amerikkalaisiin arvopapereihin putosivat syyskuussa alimmilleen viiteen vuoteen. Wessman huomauttaa, että kuukausittaiset tilastot heiluvat paljon eikä niistä voi vielä päätellä kovin paljoa.

– Kyllä se vaara on ilman muuta olemassa, että ulkomaiset sijoittajat vähentävät sijoituksiaan amerikkalaisiin arvopapereihin. Dollarin heikkeneminen itsessään ruokkii sitä.

Tuoreimmat osastosta