200308073 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:n tilastot kylmä suihku, jeni sukelsi aamulla

Julkaistu: 17.11.2003 9:12

Yhdysvaltojen perjantaiset tilastot olivat tyrmäävä yllätys talouden nopeaan toipumiseen uskoneille. Vähittäismyynnin määrä sekä laski odotettua enemmän että osoittautui yliarvioiduksi myös aikaisempina kuukausina. Toisaalta tuottajahintojen nousu kertoi inflaatiopaineiden tekevän paluuta, mikä kyseenalaisti korkotason säilymisen nykyisen matalalla, toipumista ylläpitävällä tasollaan. Samalla paljastui, että teollisuuden tuotanto vahvistui lokakuussa ennakoitua vähemmän ja että teollisuus käyttää edelleen vain 75 prosenttia tuotantokapasiteetistaan. Yhdysvaltojen optimistisimpia kasvuodotuksia tarkistettiin välittömästi, ja osakemarkkinoiden viikko päättyi kurssilaskuun. Keski-idän poliittinen tilanne jatkuu sekavana, ja alkavalla viikolla on luvassa erittäin vähän talouden tilastoja joten markkinoiden kehitys on poikkeuksellisen vaihtelevalla ja epävarmalla pohjalla. WalMartin varoitus joulumyynnin todennäköisestä jäämisestä odotettua heikommaksi saattaa olla tärkein suuntaa antava tekijä.

Suomessa ammun tilastot kertoivat ulkomaankaupan vaihtosuhteen heikentyneen lokakuussa edelleen ja vientihintojen laskeneen 3,8 prosenttia samalla kun tuontihinnat nousivat 0,5 prosenttia. Tämä ei kohenna ainakaan vientialojen palkanmaksumahdollisuuksia.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit päättivät viime viikon laskuun ja jäivät viikon lopussa alkuviikon tason alapuolelle ensi kertaa kolmeen viikkoon. WalMartin lisäksi laskussa olivat elektroniikkayritykset, joiden tuloskehityksen yltäminen osakekurssien tasolle alkoi epäilyttää sijoittajia. Dow Jones laski 0,7, S&P 500 0,8 ja Nasdaq 1,9 prosenttia. Aasiassa suunta on ollut jyrkästi alaspäin Yhdysvaltojen vähittäismyynnin heikentyneiden näkymien vuoksi. Yhdysvaltojen viennistä elävät teollisuudenalat ovat johtaneet luisua Nikkein painuttua 3,7 ja Topixin 3,5 prosenttia. Luisua vauhditti dollarin painuminen 108 jenin tuntumaan perjantaina, eikä tämän aamun piristyminen ehtinyt tukea osakemarkkinoita. Hang Seng on heikentynyt 1,9 ja Kospi kaksi prosenttia. Euroopan kaupankäynti avautunee hyvin varovaisissa tunnelmissa valuuttakurssien heilutellessa vientialoja.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen inflaatiopaineet eivät estäneet sijoittajia vetäytymään osakemarkkinoilta korkosijoitusten turvaan. Kaksivuotinen viitelainatuotto painui 1,89 prosentista 1,8 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,3 prosentista 4,22 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen laski perjantaina 2,74 prosentista 2,64 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,4 prosentista 4,36 prosenttiin. Euroalueen rahamarkkinoiden koronnosto-odotukset ovat siirtyneet hieman myöhempään kevääseen ja talletusten turvasatama houkuttelee jälleen.

Valuuttamarkkinoilla jeni heikkeni aamulla nopeasti ja dollari vahvistui 108 jenistä 109,5 jeniin ja euro 127 jenistä 129 jeniin. Japanin keskuspankki ei vielä ole myöntänyt toimineensa valuutan heikentämiseksi, mutta liikkeen nopeus ja suuruus vihjaavat keskuspankin ainakin pelotelleen markkinoita väliintulon mahdollisuudella. Euro kävi perjantaina 1,185 dollarissa mutta on palannut hieman 1,18 dollarin alapuolelle tämän aamun kuluessa.

Viikko jää tilastomielessä erittäin niukaksi. Euroalueelta saadaan tänään syyskuun teollisuustuotanto ja huomenna lokakuun inflaatiovauhti. Saksan julkistaa torstaina joukon heinä-syyskuun tilastoja, ja perjantaina vuorossa ovat lokakuun tuottajahinnat. Yhdysvalloista saadaan huomenna lokakuun kuluttajahinnat ja torstaina ennakoiva suhdanneindikaattori. Tilastojen laihuuden vuoksi markkinoilla on poikkeuksellisen rauhatonta, ja varsinkin terrorismia koskevat uutiset saavat osakseen paljon huomiota.

Tuoreimmat osastosta