200301677 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tyhjät hallit, autiot pelit

Julkaistu: 14.11.2003 12:44

Turun Palloseuran halli on ollut jääkiekon SM-liigassa tänä syksynä puolityhjä. Monella muullakin liigaseuralla pyyhkii huonosti; kahdeksan seuraa on jäljessä yleisötavoitteestaan.

Turun Palloseura kompasteli tänä syksynä varsinkin ensimmäisillä kierroksilla jääkiekon SM-liigassa. Kovilla pelaajanimillä liigaan lähtenyt seura ei menestynyt kaukalossa odotusten mukaisesti, ja tämä näkyi myös Turkuhallin lehtereillä.

Kauteen lähdettäessä TPS asetti tavoitteekseen saada halliin 7 500 katsojaa ottelua kohti. Kotiotteluihin on kuitenkin ilmestynyt keskimäärin reilut yhdeksänsataa katsojaa vähemmän. Turkuhalliin on tullut tavoitetta enemmän katsojia vain TPS:n kahdessa viime ottelussa Ässiä ja Bluesia vastaan.

Vielä synkemmäksi tilanne käy, kun määrää verrataan Turkuhallin kapasiteettiin. Maan toiseksi suurin halli on mitoitettu 11 820 katsojalle, ja lähes puolet paikoista on ammottanut TPS:n otteluissa tyhjillään.

Myös maan toisessa suuressa hallissa, Jokereiden kotiluolassa Pasilassa, on useimmissa otteluissa enemmän tyhjää kuin seuran rahamiehet toivoisivat. Keskimäärin kolmannes paikoista on jäänyt myymättä jokaisessa ottelussa.

Jokerit on jäljessä 9 500 katsojan tavoitteestaan kolmisensataa henkeä. Jokereiden onni ja siunaus on kova paikalliskilpailija HIFK, joka vetää Pasilaan kansaa. Ilman tämän syksyn kahta paikalliskamppailua Jokereiden yleisökeskiarvoksi olisi tullut vain 8 334.

Tyhjyys on liigaseuroille ongelma kahdesta syystä. Lipputulot jäävät saamatta, ja väen vähyys näkyy syötävän, juotavan ja fanituotteiden myynnissä. Hallien pysyviä menoja ei ole helppo alentaa, vaikka yleisömäärät jäisivät jälkeen tavoitteista. Yksi mahdollisuus on joidenkin katsomonosien sulkeminen. Näin on muun muassa Jokerit tehnyt.

Täyttöasteet vaihtelevat suuresti seuroittain. Parhaiten oman hallin täyttämisessä pärjäävät HIFK ja Kärpät, joiden otteluissa vain viidennes paikoista on jäänyt myymättä.

SM-liigan otteluiden yleisökeskiarvo on jäänyt tänä syksynä alle 4 900 katsojan. Jääkiekko vetää Suomessa vähemmän katsojia kuin läntisen Euroopan muissa suurissa kiekkomaissa.

Eniten väkeä kerää Ruotsin pääsarja Elitserien, jonka ottelut ovat koonneet tällä kaudella keskimäärin reilut viisi ja puoli tuhatta katsojaa.

Länsinaapurin yleisömagneetti on viime kevään mestari Västra Frölunda, joka on vetänyt kotihalliinsa Scandinaviumiin keskimäärin yli kymmenen tuhatta katsojaa. Tomi Kallion tähdittämä göteborgilaisseura on myynyt tällä kaudella lippuja kuusi prosenttia enemmän kuin viime kaudella.

Frölundallakin on silti vielä matkaa Euroopan seuratuimmaksi kiekkoseuraksi. Eniten katsojia on tänä syksynä kerännyt Sveitsin pääsarjassa eli NLA-liigassa pelaava Bern, jonka kotiotteluihin on saapunut keskimäärin yli 13 000 katsojaa. Koko syksyn hyvin pelanneen Bernin katsojamäärä on kasvanut viime kaudesta melkein tuhat henkeä.

Myös Euroopan toiseksi suosituin seura löytyy Keski-Euroopasta. Saksan DEL-liigan keskikastiin kuuluva Kölner Haie on kiinnostanut keskimäärin kahtatoista tuhatta katsojaa peliä kohti. Liigan kärkiryhmään mahtuva Hamburg Freezers on puolestaan kerännyt melkein 9 500 katsojaa per ottelu. Freezers pelaa Jokerit-konserniin kuuluvassa Color Line -monitoimihallissa, joka valmistui vuosi sitten.

DEL-liigassa on useita pieniä seuroja, joiden otteluissa käy vain kolme neljä tuhatta katsojaa, mutta Kölnin ja Hampurin ansiosta liigan yleisökeskiarvo nousee päälle viiden tuhannen.

Jääkiekolla on Euroopassa selvästi vähemmän katsojia kuin Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Pohjois-Amerikan ykkösliigan NHL:n katsojakeskiarvo oli viime kaudella 16 589. Tänä syksynä keskiarvo on alle 16 000:ssa, mutta keväällä katsojamäärät ovat perinteisesti suuremmat jalkapallokauden päättymisen takia.

NHL:n suosituimmat seurat kokoavat ilta toisensa jälkeen parinkymmenen tuhannen katsojan yleisöjä, mutta esimerkiksi Pittsburghin ja Carolinan lipunmyynti on tänä syksynä jäänyt "eurooppalaiselle tasolle" eli keskimäärin noin 12 000 lippuun per ottelu.

Tuoreimmat osastosta