200302604 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Loistava vuosikerta, kohtuu hinta

Julkaistu: 14.11.2003 12:45

Bordeaux-viinien hintojen vaihtelu on hämmästyttävä. Parhaat ja loistokkaimmat viinit maksavat satoja euroja, toisaalta maukkaita ja tasapainoisia viinejä saa jo kymmenelläkin eurolla. Hinnat vaihtelevat myös vuosikerran mukaan: vuoden 2000 sato löi kaikki hintaennätykset. Edelliseen oikein hyvään vuoteen (1998) verrattuna monien viinien hinnat nousivat 50 prosenttia.

Kaikki tuottajat eivät kuitenkaan rahasta hyvästä vuodesta. Erityisesti pienet tilat ja toisaalta myös jotkut suuretkin tilat, joiden hintataso on aina ollut alhainen, pitävät hinnat kurissa.

Juha Berglundin Ch. Carsinin vuoden 2000 punaiset eivät poikenneet hinnaltaan kovin paljon edellisistä vuosikerroista joitain erikoisviinejä lukuun ottamatta.

Hyvän vuosikerran merkitys näkyy juuri huippuviineissä. Viinien hinta ja kyky vanhentua elegantisti kulkevat käsi kädessä. Halvemmissa viineissä kyky ikääntyä tuntuu paljon vähemmän, niitä ei ole tehty sitä silmällä pitäen.

Rahalle saa kuitenkin parhaimman vastineen juuri hyvän vuoden perusviineissä, sillä niiden rakenne on aivan erinomainen. Viinit ovat hedelmäisiä, hyvähappoisia ja avoimia. Kehno vuosi Bordeaux’ssa antaa laimeita viinejä, jotka eivät juuri elä suussa.

Kymmenen euron tuntumassa on tusinan verran punaisia bordeaux-viinejä. Osasta on myynnissä jo vuosikerta 2001, mutta loistokas vuosi 2000 on painettuna vielä monessa etiketissä. Näitä kannattaa pitää silmällä, sillä tämän hintaluokan viinit ovat kolmivuotiaana parhaimmillaan.

Kestosuosikki Alkon listoilla on Ch. de Seguin. Tämän todella suuren tilan (127 hehtaaria) viinit ovat osoittautuneet minun suussani luotettavaksi juomaksi viimeiset kymmenet vuotta. Myynnissä on kaksi versiota, Cuvée Prestige 2000 (14,85 euroa) ja tavallinen Ch. de Seguin (10 euroa). Otin maisteltavaksi jälkimmäisen.

Tässä viinissä on keskipaljon tummanpunaista väriä. Tuoksu on kohtalainen, reilu mustaherukan aromi on ensimmäisenä esillä. Myös tammi tuntuu nenässä. Maku on keskitäyteläinen. Ilahduttavan runsas hedelmäisyys ja runsaahko happoisuus tuovat viinin makuun syvyyttä. Tanniinit ovat jo pehmeitä ja hedelmäinen jälkimaku pitää ne hyvin kurissa. Viini lienee juuri nyt parhaimmillaan: se on vetreä, maukas ja ryhdikäs.

Tämä viini on malliesimerkki keskitäyteläisestä punaisesta bordeaux’sta. Viini käy niin arkiseen ruokapöytään kuin myös juhlavamman pöydän lihojen viiniksi. Se ei kaihda edes poron makua, makua ja ryhtiä riittää riistan maun kohtaamiseen. Juustoista vanha gouda on sopivin tämän viinin kanssa.

Ch. de Plassan 2000 tulee Premier Côtes de Bordeaux’n alueelta, jossa myös Ch. Carsin sijaitsee. Väriltään se on tummanpunainen. Runsas väri saa viinin näyttämään hieman utuiselta. Tämä on hyvä asia, sillä se kertoo viinissä olevan paljon uutetta, mikä usein heijastuu myös hyvin runsaaseen makuun.

Tuoksu on yllättävän runsas ja avautunut. Paljon punaisia marjoa, tammisuutta ja salmiakkiakin on aistittavissa tässä suorastaan elegantissa tuoksussa. Maku on keskitäyteläinen ja todella upea tässä hintatasossa. Se avautuu leveästi, marjaiset aromit antavat pian tietä salmiakille, nahalle ja happoiselle keskimaulle. Jälkimaku on pitkä ja tanniinit vielä aika voimakkaita.

Tämä erinomaisen tyylikäs, ryhdikäs ja herkullinen viini suorastaan kutsuu grillattuja häränlihoja seurakseen.

Château de Seguin 2000

Ranska, AC Bordeaux Supérieur

> TUOTENUMERO: 005001

> HINTA: 10,00 euroa

> RYPÄLEET: Cabernet Sauvignon (50 %), Merlot (45 %), Cabernet Franc (5 %)

> LUONNEHDINTA: Juuri kypsynyt parhaimmilleen, maukas perusviini.

Château de Plassan 2000

Ranska, AC Premières Côtes de Bordeaux

> TUOTENUMERO: 458837

> HINTA: 12,04 euroa

> RYPÄLEET: Merlot (58 %), Cabernet Sauvignon (28 %), Cabernet Franc (14 %)

> LUONNEHDINTA: Hämmentävän loistokas viini hintaansa nähden.

Tuoreimmat osastosta