200308219 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tradekan velkojat luopuivat vaateistaan

Julkaistu: 14.11.2003 18:47

Tradeka pääsee yrityssaneerauksesta eroon vuodenvaihteessa ja maksaa velkojille vajaan 17 miljoonan euron lisäsuorituksen

Osuuskunta Tradeka-yhtymä saa yrityssaneerauksensa päätökseen aikataulun mukaisesti tämän vuoden loppuun mennessä. Velkojat luopuvat kanteestaan Tradekaa vastaan, sillä se maksaa niille noin 17 miljoonan euron lisämaksun vuoden 2008 loppuun mennessä. Helsingin käräjäoikeus vahvisti sopimuksen eilen.

Sopimus syntyi Tradekan kannalta hyvään aikaan, koska sen vanha kumppani Elanto ja S-ryhmään kuuluva Helsingin Osuuskauppa HOK yhdistyivät ja Tradeka joutuu miettimään uudelleen asemaansa.

Tradekan viestintäpäällikön Riitta Raasakan mukaan kumppania ei ole vielä tiedossa. Sellaiseksi on ehdoteltu muun muassa Suomen Sparia, jonka toimitusjohtaja Pekka Kosonen on entinen tradekalainen. Hän siirtyi Spariin vasta vuonna 2000 Tradekan ja Elannon vähittäiskauppaketjujen ohjauksesta vastanneen Ketjuedun varatoimitusjohtajan paikalta.

– Haluan työrauhan, en halua spekuloida liittoutumisella. Itsekin savotassa mukana olleena olen kyllä poikien puolesta iloinen siitä, että he ovat saaneet asian valmiiksi, Kosonen naurahtaa.

Parhaillaan Tradeka laajentaa myymäläverkostoaan pääkaupunkiseudulla, jonne sillä jäi 47 myymälää HOK:n ja Elannon fuusion jälkeen. Tänä syksynä se avaa yhteensä yhdeksän uutta Valintataloa ja ensi vuoden alussa kuusi uutta Valintataloa ja kaksi Siwaa.

Valtio ja pankit ovatsuurimpia velkojia

Tradekalla on satoja velkojia, joista suurimpia ovat pankit ja valtio. Suurin osa velkojista saa nyt sovitun lisämaksun viimeistään ensi vuoden puolivälissä, loput vuoden 2008 loppuun mennessä. Suoritus jakautuu saneerausohjelmassa tehtyjen velkojen pääomien leikkausten suhteessa kaikille niille velkojille, joiden osuus on yli 50 euroa.

Tradeka joutui yrityssaneeraukseen vuonna 1993. Saneerausta koskeva lainsäädäntö oli tullut voimaan muutamaa kuukautta aiemmin, eikä yhtiö osannut sisällyttää saneerausohjelmaan kaikkia koukeroita. Ohjelman loppuvaiheeseen jäi useita epäselvyyksiä muun muassa siksi, että saneeraus koski laajaa ja monimutkaista yrityskokonaisuutta.

Velkojat alkoivat esittää lisävaateita, koska yrityksellä meni odotettua paremmin. Tradeka-yhtymän toimitusjohtaja Antti Remes arvioi eilen tiedotteessa, että ohjelman päättymiseen liittyvien avointen kysymysten selvittely olisi vienyt useita vuosia, jos päävelkojat ja yhtymä eivät olisi päässeet yhteisymmärrykseen nyt.

– Selvittelyyn on mennyt runsaasti yritysjohdon aikaa. Nyt voimme keskittyä täysipainoisesti ja ilman saneerausohjelman asettamia rajoituksia perusliiketoimintamme hoitamiseen, Remes totesi.

Tuoreimmat osastosta