200304628 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan unioni lupaa lisää rahaa avaruusteknologiaan

Julkaistu: 12.11.2003 19:09

EU odottaa saavansa kuuden miljardin euron panostuksella Galileo-satelliittipaikannukseen 74 miljardin euron taloudelliset hyödyt

Euroopan komissio haluaa kaksinkertaistaa eurooppalaisen avaruusteollisuuden tutkimusrahoituksen ensi vuodesta alkaen.

Tutkimuskomissaari Philippe Buisquin on julkaissut EU:n avaruuspolitiikasta valkoisen kirjan, jossa vaaditaan 4,6 prosentin vuosittaista lisäystä EU-budjetin kautta kanavoitaviin avaruustutkimushankkeiden määrärahoihin.

EU on kiinnostunut esimerkiksi panostuksesta satelliittikaukokartoitukseen, jolla unioni pystyy valvomaan maatalous- ja kalastuspolitiikkansa toteutumista.

Se haluaa kehittää myös omaa kantorakettiaan ja sen laukaisukeskusta, joka sijaitsee Ranskan Guyanassa.

EU:n mittavin panostus kohdistuu satelliittipaikannuksen ja -tietoliikenteen kehittämiseen.

Galileo-satelliitti nousiEU:n ykköshankkeeksi

Komissio kiirehti tällä viikolla EU:n oman satelliittipaikannusjärjestelmän rakentamista sijoittamalla Galileo-satelliitin kiirehankkeiden listalle. Satelliittijärjestelmän pitäisi olla toiminnassa vuonna 2006. Sen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on aloittanut sopimusneuvottelut teollisuuden kanssa kuudesta ensimmäisestä satelliitista.

Suomalaiset Patria ja Space Systems Finland ovat mukana suuressa teollisuuskonsortiossa, joka pyrkii satelliittien toimittajaksi.

Patria toimittaa rakenteita ja elektroniikkaa ja Space Systems Finland ohjelmistoja. Satelliitteja on tarkoitus laukaista taivaalle kaikkiaan 32, joista kaksi jää taivaalle vain lyhyeksi aikaa testausta varten.

Komission teettämän arvion mukaan Galileon rakentamis- ja ylläpitokustannukset nousevat kuuteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Hankkeen taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt nousevat 74 miljardiin euroon.

Satelliittihanke kirvoittaa eurooppalaista teollisuutta kehittämään uusia tuotteita ja sovelluksia, jotka käyttävät satelliittipaikannusjärjestelmää hyväkseen.

– Hyödyt ovat sekä liiketaloudellisia että sosiaalisia. Esimerkiksi liikennevirrat tai sairaankuljetus pystytään ohjaamaan oikeaan paikkaan, kuvaa yksikön päällikkö Esa Panula-Ontto Tekesistä.

Tuoreimmat osastosta