200301384 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Geopolitiikka ei ole kadonnut minnekään – ainakaan Venäjältä

Julkaistu: 11.11.2003 15:42

Maanpuolustuskoulun erikoistutkija, dosentti Alpo Juntunen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan Itään vai länteen? Venäjän vaihtoehdot. Kirja käsittelee Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen käytyä keskustelua maan tulevaisuudesta.

Yllättävästi venäläinen keskustelu maan tulevaisuuden vaihtoehdoista on käyty pitkälle geopolitiikan ympärillä. Lännessä koko geopolitiikkaa on pidetty lievästi sanoen menneen maailman tieteenä.

Suomalaiset muistavat geopolitiikan lähinnä J.K. Paasikiven tokaisusta ”geopolitiikalle emme voi mitään”. Venäjällä geopolitiikka sen sijaan on yhä elävä tieteenala, jonka linjavedoista myös toimivalla valtionjohdolla on oma näkemyksensä. Euroopassa ja Suomessa tulevaisuutta tarkastellaan pitkälle talouskehityksen ja globalisaation näkökulmasta. Venäjällä pohditaan edelleen sydänmaan (heartland) ja rannikkomaan (rimland) välisiä jännitteitä.

Venäläisen näkemyksen mukaan Euraasian mantereen sisäosat muodostavat sydänmaan ja Länsi-Eurooppa ja Yhdysvallat muodostavat merelliset rannikkomaat, jotka ovat automaattisesti sydänmaan vastustajia.

Vahva Venäjä haluaa taas merille

Suomen suunta on Venäjälle suhteellisen ongelmaton. Meidän merkityksemme Venäjälle perustuu lähinnä siihen, että olemme Venäjän tärkeimmän ja nopeimmin kasvavan kauppareitin vieressä.

Venäjän suurimmat päänsäryt ovat Kaukasuksella, Keski-Aasiassa ja Kiinan rajalla. Kiina on venäläisille geopoliitikoille uhka, jota vastaan täytyy puolustautua sotilaallisesti. Taloudellista yhteistyötäkin Kiinan kanssa pidetään riskinottona. Kiinan uhan ja Yhdysvaltojen ylivallan vuoksi Venäjällä nähdään yllättäen Japani mahdollisena liittolaisena.

Kirjan tärkein anti suomalaisille on se, että Venäjällä päätöksentekoa ja tilanne-analyysejä ohjaa edelleen 1800-luvun keskustelu navalismista ja tarve päästä merelle. Tällaiset näkökulmat voivat hyvinkin johtaa Venäjän muun maailman mielestä outoihin kannanottoihin erilaisissa kansainvälisissä tilanteissa.

Vielä toistaiseksi Venäjällä vallitsee näkemys, että maa on heikko eikä suurvaltapolitiikkaa voida harjoittaa ennen kuin talous on taas kunnossa. Venäjän talous kuitenkin kasvaa ja vahvistuu koko ajan. Tämä voi merkitä sitä, että päivä, jolloin sikäläiset asenteet alkavat muuttua, on lähestymässä.

Alpo Juntunen: Itään vai länteen? Venäjän vaihtoehdot. Ajatus Kirjat, 2003. 348 sivua. 34 euroa. ISBN 951-20-6447-2.

Tuoreimmat osastosta