200307216 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Välipäivä, keskuspankit ehkä toimineet Aasian valuuttamarkkinoilla

Julkaistu: 11.11.2003 9:01

Ensimmäisen maailmansodan aselevon vuosipäivä sulkee markkinat mm. Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Belgiassa tänään joten kaupankäynti jää vähäiseksi ja tapahtuu pääasiassa poliittisten huolten antamissa suunnissa. Irakissa on ollut jälleen ampumavälikohtaus, jossa amerikkalaisten kanssa yhteistyössä toiminut paikallinen uskonnollinen johtaja sai surmansa mikä on omiaan lisäämään miehitystä vastustavaa propagandaa sekä paikallisesti että länsimaiden lehdistössä. Lähinaapurissa Saudi-Arabian kuningas vannoo kovia vastatoimia terroristeille, mikä merkitsee amerikkalaisten läsnäolon pitkittymistä ja voimistumisesta, ja pahentaa sodan liittovaltion taloudelle aiheuttamaa rasitusta ja lisää dollariin kohdistuvia heikentymispaineita. Korean keskuspankin huhutaan jo myyneen wonia maan vientiyritysten tukemiseksi, ja dollarin jenikurssin äkkikäännös yön aikana vihjaa Japaninkin toimineen dollarin tukemiseksi.

Osakemarkkinoilla nousu on jälleen kerran vaihtunut hermoiluksi. Yhdysvaltojen teollisuusindeksit ovat heikentyneet puolisen prosenttia ja Nasdaq 1,2 prosenttia osakekursseihin sisältyvien kasvuodotusten jouduttua jälleen kerran epäilyksen alaisiksi. Yrityselektroniikan kysynnän kasvuvauhdin ennakoidaan hiipuvan ensi vuonna, ja tietokoneosakkeet ovat kärsineet ja vetäneet Nasdaqin laskuun.

Tietotekniikan heikentyneet odotukset painoivat myös Japanin ja Etelä-Korean markkinoita. Kospi on heikentynyt reilun prosentin Nikkein painuessa 2,8 ja Topixin 2,5 prosenttia. Japanin kursseja painoi osaltaan jenin nopea vahvistuminen joka söi vientityritysten tulosodotuksia. Japanin teollisuuden laitetilausten vastoin odotuksia osoittama lasku syyskuussa painoi myös kursseja, vaikka tilastoissa olikin nähtävissä huhti-kesäkuun tilauskannan ylilyönti. Oman osansa osakekurssien laskuun toi myös Japanin valtion lainahuutokauppa, joka veti pääomaa ja painoi 10 vuoden lainatuoton alle 1,4 prosentin ensi kertaa muutamaan viikkoon. Hang Seng on laskenut 1,7 prosenttia, ja epäily tuloskehityksen kestävyydestä määrännee Euroopankin suuntaa.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kahden vuoden lainatuotto on noussut kahdesta 2,05 prosenttiin ja kymmenvuotinen sahannut 4,4 ja 4,45 prosentin väliä. Saksan kaksivuotinen tuotto laski eilen 2,84 prosentista 2,81 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,5 prosentista 4,48 prosenttiin. Osakemarkkinoiden lasku pitänee korotkin luisussa. Rahamarkkinoilla odotetaan edelleen koronnostoa keväällä, ja eräiden korkotermiinien noteeraukset vihjaavat niiden vetävän jälleen pääomaa. Dollarin poliittisten ja taloudellisten riskien kasaantuessa euron tarjoama vakaus ja talletuskorot ovat arvossaan.

Valuuttamarkkinoilla dollari sukelsi eilen 109,5 jenistä 108 jeniin mutta kääntyi tänä aamuna ja palasi 109 jenin tuntumaan. Euro nousi eilisaamuna 1,15 dollarin yläpuolelle mutta valui päivän mittaan 1,144 dollariin josta palasi 1,15 tuntumaan Aasian markkinoilla. Jeniä vastaan euro painui 126 jenistä 124,5 jeniin ennen kuin palasi yli 125 jeniin.

Tilastoanti jää tänään niukaksi. Saksa julkistaa tiedot lokakuun kuluttajahintojen kehityksestä ja syyskuun kauppataseensa, mutta päähuomio kiinnittyy talouden odotuksia mittaavaan ZEW-indikaattoriin. Vapaapäivä rajoittaa kaupankäyntiä niilläkin markkinoilla jotka ovat auki.

Tuoreimmat osastosta