200308453 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Myyntimies mielii maailmanvalloittajaksi

Julkaistu: 10.11.2003 16:48

3 Step IT:n Jarkko Veijalainen kasvattaa yritystään

Kun Jarkko Veijalainen perusti 3 Step IT:n yhdessä Marko Sjömanin kanssa, oli vuosi 1997 ja nousukausi parhaimmillaan. Silti molempia hirvitti. He olivat luopuneet hyväpalkkaisista töistä ja hienoista titteleistä kansainvälisessä tietotekniikkayrityksessä.

– Omaisuus piti pistää likoon ja lainasimme rahaa pankista sen verran, että perhe saa ruokaa, Veijalainen muistelee.

Yhtiökumppanit sopivat, että vuoden verran painetaan täysillä. Jos homma ei näytä toimivan, palataan palkkatyöhön. Päätös kylmäsi muitakin kuin miehiä itseään.

– Isäni on tunnustanut, ettei uskaltanut silloin sanoa, että sä olet jätkä hullu.

Veijalaisen isä on ollut yrittäjä yli 15 vuotta, ja veli ottaa pian ohjat sairaankuljetusalan yrityksessä.

– Kun isä lähti yrittäjäksi, muistan hänen sanoneen, että olisi pitänyt lähteä aikaisemmin. Se jäi mieleen.

Yrityksessään Veijalainen pystyi yhdistämään aiemman työkokemuksensa rahoitus- ja tietotekniikkayhtiöistä. 3 Step IT on erikoistunut tietotekniikan elinkaaren hallintaan eli käytännössä se vuokraa tietokoneita yrityksille. Yrityksen nimi tulee laitteiden elinkaaren vaiheista, jotka ovat hankinta, hallinnointi ja luopuminen.

Miesten ajoitus oli hyvä: 3 Step IT sai asiakkaikseen joukon teknoyrityksiä, joilla oli kova vauhti päällä. Kun alamäki it-alalla alkoi, yritys oli ehtinyt laajentaa asiakaskuntaansa perinteiseen teollisuuteen. Niinpä se on pystynyt taantumasta huolimatta kasvattamaan jatkuvasti liikevaihtoaan.

Nyt yrityksellä on toimintaa Suomen lisäksi Pohjoismaissa ja Virossa, eikä maailmanvalloitus jää tähän. Veijalainen vakuuttaa, että yrityksestä tulee vielä iso.

– Kun toiminta saadaan vielä kovempaan kasvuun, mikään ei pidättele meitä täällä.

Suuntana on aluksi muu Eurooppa. Veijalainen myöntää, että jos yrityksen perustaminen on raskasta, kansainvälistyminen se vasta rankkaa on. Kulttuurieroihin pitää sopeutua ja oikeiden ihmisten löytäminen on työlästä.

Myyntimiehenä itseään pitävä Veijalainen vaatii työntekijältä oikeaa asennetta. Veijalaisen mukaan väärien ihmisten palkkaaminen johtaa samaan kuin mädät omenat korissa: mätä leviää myös muihin.

– Lähtökohta on, että palkkaa itseään parempia työntekijöitä, Veijalainen paljastaa.

Parhaillaan 3 Step IT on rekrytoimassa muutamaa uutta työntekijää 60 hengen joukkoon.

Kaksi ensimmäistä vuotta Veijalainen painoi töitä ilman lomaa. Lopulta työkaverit ehdottivat, että vauhtia kannattaisi hiljentää, jotta aikaa ja energiaa riittäisi muuhunkin kuin työntekoon.

– Ei sitä itse huomaa, jos on innostunut.

Tänä vuonna Veijalainen piti jo ruhtinaalliset kolme viikkoa kesälomaa.

Tuoreimmat osastosta