200309640 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaupparekisterin maksu-uudistussiirtyy ainakin kaksi vuotta

Julkaistu: 6.11.2003 19:34

Valmisteltu kaupparekisterin maksu-uudistus toteutuu vähintään kaksi vuotta suunniteltua myöhemmin, koska yrittäjäjärjestöt ovat protestoineet voimakkaasti kaavailtua vuosimaksua vastaan.

Vuosi sitten maksu-uudistuksen arvioitiin tulevan voimaan 2004, mutta jo nyt on selvää, että se käynnistyy aikaisintaan 2006. Linjanjohtaja Olli Koikkalainen Patentti- ja rekisterihallituksesta sanoo, ettei hanketta ole haudattu kaikessa hiljaisuudessa vaan kyse on suvantovaiheesta. Tällä hetkellä asiaa ei valmistella varsinaisesti missään.

Hankkeen eteneminen on jämähtänyt Keskuskauppakamarin ja Suomen Yrittäjien jyrkkään vastustukseen. Suunniteltu uudistus suosii niiden mielestä suuryrityksiä pienyritysten kustannuksella. Uudistuksessa kaupparekisteri-ilmoitukset haluttaisiin muuttaa osittain vuosimaksuperusteiseksi nykyisestä toimenpidepohjaisesta laskutuksesta. Suuryritysten kulut pienenisivät ja pienten yritysten kasvaisivat. Vuosimaksu olisi vaihdellut 34–168 euron välillä yrityksen koosta riippuen.

– Emme sinänsä vastusta vuosimaksua, mutta haluamme sen toteutettavaksi aiottua oikeudenmukaisemmalla tavalla, korostaa osastopäällikkö Leena Linnainmaa Keskuskauppakamarista.

PRH ajaa vuosimaksua, koska se tasaisi viraston tulovirtoja. Nykyinen toimenpidepohjainen laskutus tuottaa rahaa hyvin vaihtelevasti eri vuosina.

Tuoreimmat osastosta